22.7 C
Belgrade
15. 06. 2021.

Tekst o 2. aprilu

Svi smo svesni činjenice da autizam postoji. On nije „negde tamo u daleko…“, on je kod našeg komšije, kod naše koleginice, kod prodavačice iz naše omiljene prodavnice. Živimo svi zajedno. On nije ničiji izbor, on je nečiji način života. Koga on izabere zna kako je biti u sukobu sa svakodnevicom. Poštujem sve koji žive sa autizmom, kao što poštujem svaku različitost. Ne odustajem od osoba sa autizmom, ne odustajte ni vi. Autizam nije bolest, autizam je stanje u koje se tone, ako ne dozvolimo ličnosti deteta da izađe na površinu nego posmatramo samo autizam, ako ne preduzimamo ništa povodom toga, ako se ne pomirimo sa drugačijim načinom funkcionisanja od našeg načina. Naš način nije uvek najbolji način.

Upoznati smo sa simptomima koji se kod deteta mogu javiti u prvim godinama života, šta preduzimamo kada njih primetimo kod dece? Kao i za sve izazove na koje nailazimo u životu, ništa ne postižemo ako okrenemo glavu na drugu stranu. Neprestano se govori o ranoj intervenciji i njenoj važnosti, naravno da je važna, ali da li mislimo o tome da deca sa autizmom postaju odrasle osobe sa autizmom, a da odrasle osobe postaju stare osobe sa autizmom?
Da li se iko pita, osim njihovih roditelja, šta će biti sa njima kada roditelja više ne bude?
Dokle ćemo gledati porodice kako se urušavaju jer ne postoje adekvatni servisi podrške?
Dokle ćemo gledati institucionalizaciju odraslih osoba sa autizmom?
Da li to postaje kolateralna šteta koja se tiče samo njih?

Osobe sa autizmom su uskraćene za vidove podrške, koji su, raznim pravilnicima, dokumentima, deklaracijama i drugim listovima papira predviđeni, ali se u praksi teško sreću.

Ovu ploču vrtimo godinama, ali vrtećemo je sve dok nas ne čujete i dok se osobama sa autizmom ne obezbedi adekvatna podrška i dok im se ne omogući da zasijaju u svakom svetlu, a ne samo u plavom i ne samo 2. aprila, već svakog dana. Jer je nekome 2. april svaki dan.

Jutarnje.rs

Reklama

Trending

Tatjana Jović: Jedan dan sa osobom sa autizmom

0
Beograd, novembar 2018. Stižem oko 12 časova u stan u kome živi A. Ulazim, ona je već kod vrata.  Veoma je srećna što me vidi....
- Reklamni prostor -