-2.7 C
Belgrade
23. 01. 2022.

Dr Aleksandra Pavlović: Zabijamo glavu u pesak, to je neodgovorno ponašanje

Doktorka Aleksandra Pavlović, načelnica Službe za endoskopiju i medicinska direktorka u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović“, kaže za RTS da zdravstveni sistem strahuje od omikron soja. Dodaje da će nam se obiti o glavu to što nema ni pridržavanja mera ni sankcija za njihovo nepoštovanje.

Dr Aleksandra Pavlović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da se od omikron soja strahuje od kad se pojavio.

“Očigledno je ceo svet u istoj opasnosti, verovatno je već u Srbiji, jer je dokazan u našem okruženju”, napominje medicinska direktorka u KBC “Dragiša Mišović”.

Prema njenim rečima, vrlo su kontradiktorne informacije koje stižu iz stručne literature o tome da je ovaj soj blaži.

“Čak i ako jeste, onda je prenosiviji. Mogućnost da zarazi mnogo ljudi, znači da neminovno dolazi do opterećenja zdravstvenog sistema. To će definitivno ponovo napuniti bolnice kovid pacijentima i od toga jako strahujemo”, navela je dr Aleksandra Pavlović.

Dodala je da prve informacije pokazuju da ovaj soj izdvaja veća mogućnost reinfekcije.

“Prethodna infekcija nije zaštita, čak u ovom soju niko nema potpunu zaštitu, ni vakcinisani, ni buster doza, ova varijanta ima mogućnost da izbegava naš imunitet bez obzira na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom. Moramo da budemo jasni da niko nije zaštićen, pomaže vakcinacija i ljudi moraju da se pridržavaju mera”, kaže medicinska direktorka u KBC “Dragiša Mišović”.

Izgleda da, kako kaže, mi u Srbiji imamo taj stil “zabijanja glave u pesak”.

“To je neodgovorno ponašanje i prema nama samima i prema zdravstvenom sistemu i prema nekovid pacijentima koji su u poslednjih mesec dana uradili neke terapije. Mi ne znamo kad ćemo biti u mogućnosti da im pružimo ono što im treba”, istakla je dr Aleksandra Pavlović.

Napomenula je da moramo da primenjujemo postojeće mere i da se, navodi, sankcionišu oni koji ih krše.

“Toga nema kod nas, ni primene ni sankcionisanja. Ovde je vrlo liberalno i to će nam se obiti o glavu”, navela je medicinska direktorka u KBC “Dragiša Mišović”.

 

RTS

 

Reklama

Trending

Prof. dr Ratko Ristić: RIO TINTO- Istina o eksploataciji litijuma u...

0
Prof. dr Ratko Ristić, hidrolog i ekolog, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu i prodekan Univerziteta u Beogradu na skupu u Koštunićima "Svaki čovek treba da...
- Reklamni prostor -