0.4 C
Belgrade
01. 03. 2021.

Pronađen lek protiv koronavirusa?!

Dok se širom sveta grabe za vakcine protiv koronavirusa, naročito one koje su proizvele kompanija Fajzer i Astra Zeneka, časopis Science objavio je studiju koja potvrđuje da je razvijen plitidepsin, lek protiv koronavirusa od španske kompanije FarmaMar, koji treba da prođe završne faze.

Časopis Science prenosi da lek plitidepsin poseduje antivirusno delovanje (IC90 = 0,88 nM) 27,5 puta snažnije od remdesivira protiv SARS-CoV-2, sa ograničenom toksičnošću u ćelijskoj kulturi.

Korišćenjem mutanta otpornog na lekove, pokazano je da je antivirusna aktivnost plitidepsina protiv SARS-CoV-2 posredovana inhibicijom poznatog cilja eEF1A.

Naučnici su demonstrirali efikasnost lečenja plitidepsinom na dva modela miševa kod kojih je izolovana SARS-CoV-2 infekcija sa smanjenjem replikacije virusa u plućima za dva reda veličine koristeći profilaktički tretman.

Rezultati ukazuju da je plitidepsin perspektivni terapijski kandidat za lečenje koronavirusa.

Plitidepsin je takođe uspešno prošao kliničku studiju faze I/II za lečenje Covid-19 od strane farmaceutske kompanije FarmaMar i prelašao u fazu II/III studije.

Ova studija utvrdila je plitidepsin kao sredstvo protiv SARS-CoV-2 ciljanog na domaćina sa “in vivo” efikasnošću.

Veruje se da dobijeni podaci i početni pozitivni rezultati kliničkog ispitivanja FarmaMar-a sugerišu da plitidepsin treba snažno razmotriti za proširena klinička ispitivanja za lečenje koronavirusa.

Direktno.rs

Reklama

Trending

Završeno zasedanje Kriznog štaba, dr Kon: “U petak ćemo doneti odluku...

0
Krizni štab za borbu protiv korona virusa na današnjem zasedanju nije predložio nikakve nove mera, već je odlučeno da se ovo vladino telo ponovo...
- Reklamni prostor -