8 C
Belgrade
01. 12. 2021.

MARKO JE DEČAK KOJI 16 GODINA SANJA KUPATILO I SVOJU SOBU.

Пре шест година учитељица српског језика у Основној школи Аца Алексић, задала ученицима тему ,,Мој живот на селу“.

Један дечак написао је три реченице ,,Мој живот на селу је тежак, волео бих да имам купатило са бојлером да грејемо воду за купање. Волео бих да имам своју собу, да имају где другари да ми дођу. Волео бих да оздравим и да не идем више у болницу, јер боље ми је у мојој кући која је стара и орнула, него у болници.


Марко Смиљковић, 16 година, из села Горња Ржаница код Александровца, после 6 година од како је написао поменути рад, сања исте снове. У међувремену је имао две операције од укупно 5. Први пут је оперисан са само 7 месеци, други пут са непуне две године. Поткожни тумори главе на врату, тумори десне стране трупа, операција тестиса, уградња челичне шипке у кичмени стуб, операција сколиозе, мидер, проблеми са зубима, тешка здравствена слика за једно дете.
Марко живи са оцем, мајком, сестом и бабом у кући која је стара преко 200 година и која прети да се уруши. Прошле године пао је плафон у соби где су Марко и сестра Милица спавали, срећом пала је средина плафона, па су деца остала неповређена. У кући 4 сијалице и једна чесма, стари смедеревац на који се кува и греје вода за купање, стари телевизор и кревети дупло старији од Марка.
Мало је лепих тренутака којих Марко може да се сети у прошлости, најдраже му је када су за њега играли навијачи Звезде и Партизана, када је добио бициклу од Нелета из Холандије, када је ишао у зоолошки врт. Сада има другаре у средњој школи који га воле и помажу, воли да се дружи са њима али не излази у град.


Породица је у више наврата писала Министарству за рад и социјална питања, 2016. и 2017. године, одговор никада нису добили, а копије писма заведене на писарници министраства стоје.
Наше друштво треба да стиди од овог дечака који 16 година живи од очеве минималне плате и социјалне помоћи. Старија сестра се запослила у Врњачкој бањи у угоститеству и половину своје плате даје Марку за школовање, доручак и гардеробу.
Уз сагласнос Маркових родитеља и самог Марка, направили смо неколико фотографија које ће изазвати сузе код многих. Можда се неко и сети малог дечака, његовог писменог рада и недосањаног сна.

Независне НАРОДНЕ НОВИНЕ Расинског округа покрећу акцију да Марку коначно саградимо две собе и купатило. Апелујемо на људе добре воље, удружења, медије, политичаре, спорпска друштва, дијаспору, да се укључе јер овај дечак то заслужује.
Поред свих недаћа, Марко не скида осмех са лица, у души како му је једино он зна.

Марко Смиљковић Ржаница – Александровац
динарски жиро рачун: 325-9300600148800-74 Vojvođanska banka

ПОМОЗИМО МАРКУ!

Reklama

Trending

Prof. dr Ratko Ristić: RIO TINTO- Istina o eksploataciji litijuma u...

0
Prof. dr Ratko Ristić, hidrolog i ekolog, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu i prodekan Univerziteta u Beogradu na skupu u Koštunićima "Svaki čovek treba da...
- Reklamni prostor -