16.3 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Tramp priznao poraz i osudio nasilje u Kongresu: Prioritet je miran prenos vlasti

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp osudio je nasilje u Vašingtonu pre dva dana i istakao da će njegov prioritet sada biti miran prenos vlasti na Džozefa Bajdena.
Time je prvi put priznao da će Bajden biti novi predsednik.
Donald Tramp je u obraćanju naciji poručio da je napad na Kapitol hil bio gnusan.
“Kao i svi Amerikanci i ja sam besan zbog nasilja, bezakonja u Vašingtonu. Odmah sam naredio raspoređivanje Nacionalne garde i federalnih snaga da bi se osigurala zgrada Kongresa i izbacili uljezi”, rekao je Tramp.
Istakao je da Amerika jeste i uvek mora biti zemlja zakona i reda.
“Poručujem onima koji su činili nasilje i razaranje da ne predstavljaju Ameriku, a oni koji su prekršili zakone platiće zbog toga”, naveo je Tramp.
“Sada kada je Kongres potvrdio rezultate izbora nova administracija će stupiti na dužnost 20. januara. Sada mi je prioritet da obezbedim neometan i miran prenos vlasti, a ovaj trenutak zahteva izmirenje i zalečenje, jer je 2020. godina bila izazovna za američki narod”, zaključio je Tramp.
Potpredsednik SAD Majk Pens protivi se pozivanju na 25. amandman radi uklanjanja Donalda Trampa sa predsedničke funkcije.
Predsednica Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi ranije je zatražila od Pensa da se izjasni da li će se pozvati na 25. amandman kako bi Tramp bio uklonjen sa funkcije i da će, ukoliko on ne počne proces uklanjanja Trampa iz Bele kuće, pokrenuti impičment.
Američki policajac Brajan Siknik podlegao je povredama koje je zadobio posle nereda kada su demonstranti upali u zgradu Kapitola. On je peta žrtva nereda koje su u sredu izazvale pristalice Donalda Trampa.
Već 40 optužnica zbog upada u američki Kongres, planira se još 15
Pravosudne američke vlasti su saopštile da su sve opcije na stolu, uključujući optužbe za pobunu, kad je reč o procesima protiv nasilne rulje pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa koja je napala Kongres SAD.
Glavni federalni tužilac za grad Vašington Majkl Šervin izjavio je da tužioci planiraju da podignu 15 optužnica za zločine, među kojima su neodobren pristup i krađa imovine i da istražitelji češljaju mnoštvo dokaza sa ciljem dodatnih optužbi.
Šervin je kazao da je 40 optužnica već podignuto pred višim sudom u Vašingtonu.
Policija je navela da je uhapsila više od 90 osoba u Vašingtonu i da su nova hapšenja verovatna.
Američki tužioci iz cele zemlje navode da će naći i privesti pravdi svakog građanina koji je učestvovao u pobuni čiji je cilj bio sprečavanje mirnog prenosa vlasti.
Desetine Trampovih pristalica upale su sinoć u Kongres SAD u vreme posebnog zasedanja na kojem je kasnije potvrdjena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.
Tokom četvoročasovne okupacije zgrade Kongresa od Tramovih pristalica i njihovih sukoba s policijom poginule su četiri osobe.

Beta

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -