0.4 C
Belgrade
01. 03. 2021.

Bajden položio zakletvu i zvanično postao 46. predsednik SAD

Džozef Bajden rekao je u prvom govoru nakon polaganja predsedničke zakletve da je demokratija prevladala, što su prisutni na ceremoniji ispred Kapitola burno pozdravili.

– Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokratije – rekao je 46. predsednik SAD i dodao da je upad u Kapitol prije dve sedmice “ugrozio vrednost američke demokratije” i uzdrmao temlje Kapitola.

Bajden je rekao da je su Amerikanci “ponovo naučili da je demokratija dragocena” i da je “u ovom trenutku prevladala”, preneo je BBC.

Američki predsednik Džo Bajden zahvalio je tokom prvog govora svojim prethodnicima iz Demokratske i Republikanske stranke, uključujući i one koji nisu mogli da prisustvuju inauguraciji.

– Danas se zahvaljujem mojim prethodnicima iz obe stranke. Zahvaljujem im se iz dubine svog srca. Znam otpornost našeg Ustava i snagu, snagu naše nacije, kao i predsednik Karter sa kojim sam razgovarao sinoć, a koji ne može sada da bude sa nama, a koga pozdravljamo – rekao je Bajden.

On je dodao da zna da moć dolazi polaganjem svete zakletve koju su položili bivši predsednici.

– Upravo sam položio svetu zakletvu koju su položile sve patriote. Zakletvu koju je prvi položio Džordž Vašington. Ali američka priča ne zavisi ni od koga od nas, ni od nekih od nas, već od svih nas – rekao je 46. američki predsednik.

Ceremoniji su prisustvali bivši predsednici Bil Klinton, Džordž Buš i Barak Obama.

Bajden je rekao da je razgovarao telefonom i sa nekadašnjim predsedndikom Džimijem Karterom (96) i odao mu počast na službi kojoj je posvećen čitavog života.

Govoreći o izazovima sa kojima će se suočiti njegova administracija, uključujući pandemiju i uspon “belih supremista”, Bajden je rekao da će se suprotstaviti svim preprekama i da će ih savladati.

– Za to je potrebna stvar koja je najteže uhvatljiva od svega u demokratiji: jedinstvo – naglasio je Bajden.

On je rekao da zna da govor o jedinstvu nekima može da izgleda naivno ovih dana i da zna da su snage podele među Amerikancima duboke i stvarne, i da nisu ništa novo.

– Jedinstvo je put kojim treba ići napred – napomenuo je novi predsednik SAD i opisao američku istoriju kao “konstantnu borbu” između ideja koje se izgovaraju i stvarnosti koja se živi.

Bajden je ukazao na činjenicu da je Kamala Haris postala prva žena na poziciji potpredsednika u američkoj istoriji.

Blic

Reklama

Trending

Završeno zasedanje Kriznog štaba, dr Kon: “U petak ćemo doneti odluku...

0
Krizni štab za borbu protiv korona virusa na današnjem zasedanju nije predložio nikakve nove mera, već je odlučeno da se ovo vladino telo ponovo...
- Reklamni prostor -