8.3 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Aplikacija za otkrivanje koronavirusa pomoću govora, kašlja i disanja

Na koji je način moguće brzo i potpuno bezbedno otkriti prisustvo koronavirusa? To je pitanje kojim se bave mnogi istraživači širom sveta, kako bi pomogli radnicima u bolnicama, na graničnim prelazima ili aerodromima da lakše utvrde ko je potencijalni nosilac virusa, kako bi onemogućili njegovo dalje širenje. U te svrhe trenutno se najviše koriste daljinski merači temperature ili brzi testovi, a istraživači Unvierziteta u Luksemburgu veruju da je prisustvo virusa moguće utvrditi i analizom glasa.
Kovid-19 moguće je detektovati analizom glasa mnogo brže i pouzdanije nego na do sada poznate načine, uvereni su istraživači u četiri svetska univerziteta. Oni razvijaju aplikaciju za mobilne telefone, u nadi da će ona opravdati njhova očekivanja i da će efikasno prepoznati infeciju kovida analizom snimaka kašlja, disanja i govora, čak i kod onih koji nemaju nikakve simptome.
Aplikacija koju razvijaju istraživači sa Univerziteta u Luksemburgu, među koijma je i Vladimir Despotović, već je dostupna na internetu, na adresi cdcva.list.lu.
„Imajući u vidu da je kovid-19 pre svega respratorna infekcija i da izaziva simptome poput suvog kašlja, nedostatka daha, gubitka vazduha, to su sve simptomi koji mogu biti prepoznati u govornom signalu i iskorišćeni kako bi se razlikovale osobe koje su zaražene kovid virusom od osoba koje su zdrave“, objašnjava istraživač Univerziteta u Luksemburgu Vladimir Despotović.
Kako aplikacija radi
U istraživanju se učestvuje tako što se ostave osnovni podaci i prate uputstva sa stranice.
„Prvi glasovni zadatak je snimanje vašeg kašlja. Ako ste zadovoljni vašim snimkom, možete preći na sledeći govoni zadatak, gde je potrebno da duboko uzdahnute i izdahnute tri puta u telefon“, kaže Despotović.
Potrebno je snimiti kašalj, disanje, brojanje, izgovor slova „a“, kao kod lekara i jednu rečenicu na engleskom.

Foto: N1

„Ja znam da kao ideja to možda deluje preambiciozno, ali verujte da su takvi simptomi relativno lako prepoznatljivi u glasovima ljudi“, kaže Despotović.
Istraživanje traje do aprila i veruju da će, ako se pokaže da su u pravu, to pomoći da se kovid detektuje brže, ali i bezbednije, jer nema nikakvog kontakta prilikom testiranja – samo vi i vaš telefon.
Iako vakcina protiv kovida počinje da stiže, istraživači podsećaju da virus, ipak, neće nestati. Kažu i da će rezultati ovog istraživanja, u slučaju da budu pozitivni, moći da se koriste i kod otkrivanja drugih respiratornih bolesti, posebno ako se opet pojavi neka nova.
Izvor: N1

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -