-2.7 C
Belgrade
23. 01. 2022.

Praznične želje mališana iz Svratišta – igračke, telefoni i jakne

Većina dece koja dolazi u Svratište živi u ekstremnom siromaštvu u višečlanim porodicama. Mnogima od njih nametnuto je puno obaveza, koje nisu u skladu sa njihovim godinama, pa zato dolazak u Svratište doživljavaju kao svojevrsni beg u nešto što im zapravo pripada – bezbrižno detinjstvo ispunjeno igrom.

Topli obrok, edukativne aktivnosti i mnogo ljubavi dobijaju mališani koji svoje vreme provode u Svratištu na Novom Beogradu. U nekoliko kvadrata imaju sve što im je potrebno za normalan i funkcionalan život – kuhinju, kupaptilo, dnevni boravak opremljen televizorom sa prostorom za igru, piše Nova.rs.

„Volim ovo mesto, koliko i školu“, kaže jedna od devojčica koja u kuhinji Svratišta uzima svoj obrok.

Zaposleni kažu da im je cilj da kroz igru deca steknu i radne navike, pa nakon što pojedu svoj obrok, oni sređuju prostor u kom su boravili.

„Svratište radi od 8 do 20h, 365 dana godišnje, deca ovde dolaze pre ili posle škole i svakom svom dolasku se neizmerno raduju. Dovode ih roditelji ili starija braća i sestre, trudimo se da prvo odradimo školske obaveze koje imaju, a da onda krenemo u igru“, kaže Ivana Popović, socijalna radnica u Svratištu.

Usluge te ustanove koriste deca starosti od pet do 15 godina, ali su različitim programima obuhvaćeni i oni starijeg uzrasta u okviru rada Caffe bara 16.

Popović ističe da je saradnja nevladinih organizacija sa Svratištem na visokom nivou, ali veliki udeo u pomoći imaju i građani.

„Ono što nam je sada urgentno potrebno jesu sredstva za ličnu higijenu, sezonske nosive stvari, ali i maske, alkohol i rukavice, a naše građane koji su u mogućnosti bih zamolila da donesu proizvode za novogodšnje paketiće, kojima bismo ulepšali praznike mališanima“, navodi.

Izgleda da su crtanje i bojenje najdraže aktivnosti ovim mališanima.

„Pored toga volimo da slušamo muziku i pravimo male koncerte“, kroz osmeh priča jedna od devojčica.

Svratište postoji od 2007. godine na dve lokacije u gradu, a ovu na Bulevaru Arsenija Čarnojeviča posećuju deca i iz udaljenijih delova grada. Ne postoji precizan podatak koliko je tačno dece prošlo kroz ovaj program, ali trenutno ima više od 300 korisnika.

U sandučetu na kraju hodnika nalaze se praznične želje mališana, a zaposleni kažu da su vrlo skromne, neki su tražili igračke ili telefone, a neki jakne – jer im je hladno.

Reklama

Trending

Prof. dr Ratko Ristić: RIO TINTO- Istina o eksploataciji litijuma u...

0
Prof. dr Ratko Ristić, hidrolog i ekolog, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu i prodekan Univerziteta u Beogradu na skupu u Koštunićima "Svaki čovek treba da...
- Reklamni prostor -