7.6 C
Belgrade
13. 04. 2021.

Protić: Vučić nije nepobediv, ne bih seo za sto s njim

“Imam utisak da opoziciji više treba moje ime, nego što im je potrebno moje mišljenje. Mnogi od njih bi da im se pridružim zato što me bije glas da sam čovek od stava, a ne zato što uvažavaju moje mišljenje. Retko ko misli isto kao i ja, posebno kad je reč onome što smatram da treba da se uradi u Srbiji i tu uvek dolazi do raskoraka”, rekao je u intervjuu za Nova.rs istoričar Milan St. Protić.

U razgovoru za portal Nova.rs, Protić, jedan od lidera DOS, otkriva šta nedostaje opoziciji kako bi ozbiljnije ugrozila vlast, zbog čega ne želi da izgovori ime predsednika države i zašto naprednjake posmatra kao presvučene radikale. On se osvrnuo i na najavljeni međustranački dijalog i učešće opozicije u njemu, kao i na sve češće pozive da se aktivnije uključi u politički život Srbije.

Opoziciju čekaju pregovori sa vlastima o izbornim uslovima. Verujete li da će režim iskreno ući u taj dijalog ili će epilog biti identičan kao i nakon prethodnih razgovora?

Ubeđen sam da ti pregovori ne služe ničemu i da nema uopšte smisla pregovarati o demokratiji. U jednom zemlji ili postoji demokratija ili ona ne postoji. Ili vlast želi demokratsku državu ili je ne želi. Po onome što smo videli od ove vlasti za poslednjih osam godina, reklo bi se da oni ne žele demokratiju i da su sistematski pogazili sva demokratska dostignuća ostvarena pre njih. Danas Srbija ne izgleda kao demokratska zemlja i zato bi moj predlog opoziciji bio da postavi samo jedno pitanje vlasti: “Da li vi, gospodo, uopšte želite da Srbija bude demokratska država?” U odnosu na taj odgovor opozicija treba i da se postavi.

Vlast će na to odgovoriti da je Srbija već demokratska država?

U redu, onda znate šta treba da učinite.

Šta učiniti kad se predsednik Srbije Aleksandar Vučić već se izjasnio da ne želi da učestvuje u pomenutim razgovorima? Da li je to ujedno i poruka opoziciji o tome kako on doživljava te razgovore?

Svejedno je da li će on da učestvuje, jer će to sve izaći na isto. Suštinsko pitanje je da li je ovo demokratska država ili nije. Vlast vrlo dobro zna, pa i njen prvi čovek, šta podrazumeva jedna takva država i to nema potrebe objašnjavati. Ne vodi ničemu to da opozicija sedi sa njima i da se cenjka da li će pet minuta duže ili kraće trajati nečiji nastup na RTS-u i da li će da se organizuju neke emisije u koje će ih neko pozvati. To nije demokratija i mislim da to neće dati nikakav rezultat, osim što postoji opasnost da oni koji su bojkotovali izbore izađu na sledeće pod sličnim ili još gorim uslovima, čime bi pružili legitimitet ovoj vlasti.

Šta biste vi prvo rekli Vučiću ukoliko biste seli za isti sto sa njim?

Ne bih nikad seo za sto sa njim. Ne vidim o čemu mi imamo da razgovaramo? Koja bi tema uopšte bila našeg razgovora?

I da ste deo aktuelne opozicije ne biste razgovarali sa njim?

Da sam u opoziciji, evo šta bih rekao: “Ako nećete demokratiju, onda ćemo da vidimo šta ćemo da radimo, jer protiv nedemokratskog režima ne mogu da se koriste demokratska sredstva”.

Igrati se i glumiti da u Srbiji postoji demokratija i da postoji opozicija, odnosno mogućnost za delovanje koje je različito od onog koje diktira vlast, sa ovakvom atmosferom u zemlji, je potpuno besmisleno. Ne samo da je besmisleno, nego pomaže da se ovaj režim okiti nekim elementima demokratičnosti.

To isto treba reći i strancima. Nema tu razgovora šta je potrebno da se uradi kako bi Srbija postala demokratska zemlja. I to nije pitanje samo izbora, to je pitanje ukupnog stanja u ovoj zemlji i kad su izbori i kad nisu. To je suština onoga što se u Srbiji događa i to ovom narodu mora da se kaže. Međutim, možda ovaj narod u svojoj većini hoće autokratski režim.

Pa, je l’ treba onda dignuti ruke od svega, ukoliko su to želje naroda?

Ne znam, to je na onima koji hoće da se bave politikom. Jedan od razloga zašto sam izašao iz politike je upravo to. Drugi razlog je to što mislim da svako od nas, a ko je bio deo onog prethodnog vremena, nosi odgovornost zbog toga što rezultati nisu onakvi kakve smo svi očekivali. Ali u pogledu demokratskih sloboda, ono vreme nakon pada Slobodana Miloševića, pa do 2012. godine, ne može da se poredi sa ovim sadašnjim. U krajnjoj liniji, najveći dobitnici petooktobarskih promena su današnji vlastodršci. Da nije bilo demokratskih sloboda i ravnopravnih uslova na izborima, oni nikad ne bi pobedili. Da im je ostao Milošević, bili bi u zapećku i danas.

A da li biste se pod nekim uslovima ipak vratili u političku arenu? Na našem portalu već nekoliko dana se sprovodi anketa o idealnom predsedničkom kandidatu, a naši sagovornici, između ostalog, pominju i vaše ime. Da li vam to laska?

Svakako je kompliment kad neko o vama ima dobro mišljenje i posle 30 godina u javnom životu u ovoj zemlji. Nije lako opstati na javnoj sceni ovoliko dugo. I sebi sam dosadio, a mogu misliti koliko sam tek drugima. Stoga, kad me se neko seti i kaže da u mene ima poverenje, to mi svakako prija.

A da li je to ujedno podstrek za vas da odlučite da se ponovo aktivno bavite politikom? Postoje li neki uslovi koji bi morali da se ispune kako biste to učinili?

Hipotetički, kad tako postavimo i pitanje, možda bih se i vratio, zato što mislim da današnji prvi čovek države nije nepobediv i da bi on, u iole ravnopravnim uslovima, izgubio. Ne mislim da je on dovoljno jak kandidat da ne bi mogao da bude nadjačan intelektualno i politički. U krajnoj liniji, sama činjenica da on i režim koji predstavlja toliko pritiskaju i gaze sve demokratske slobode, govori o tome da nisu sigurni u svoju nadmoć i sposobnost. U suprotnom, oni to ne bi radili, već bi činili sve da svojim protivnicima olakšaju i dali bi im, figurativno rečeno, “topa fore”, kako bi na taj način pokazali koliko su dobri. Kad vlast uzme sve u svoje ruke i kad ne dozvoljava ni elementarno protivljenje, to govori o njenoj nesigurnosti i nesigurnosti njenog prvog čoveka.

Dakle, nije u potpunosti isključena mogućnost vašeg povratka u političku arenu?

Hipotetički. Neću da kažem da je to potpuno isključeno, ali šanse su teoretske.

Nova.rs

Reklama

Trending

“Čkalja, partner u seriji biće ti Paja Vuisić”; “Ne dolazi u...

0
Pre nego što je počela sa snimanjem legendarna serija “Više od igre”, po tekstu Slobodana Stojanovića, njen reditelj Zdravko Šotra već je napravio svoj...
- Reklamni prostor -