16.3 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Obradović dobio Vučića na sudu, mora da mu plati 200.000

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezuje da lideru Dveri Bošku Obradoviću plati 200.000 dinara sa zateznom kamatom, a u roku od 15 dana. Kako se navodi u presudi, Vučić je u obavezi da Obradović uplati taj novac “na ime naknade nematerijalne štete u vidu pretrpljenih duševnih bolova, a zbog povrede ugleda i časti”.
Povod za Obradovićevu tužbu bila su dva gostovanja Aleksandra Vučića na TV Pink od 13. i 16. februara 2019. godine, u kojima ga je živom prenosu nazvao “lopovom” i “fašistom”.
“Ja sa njima neću da se sastanem. Za narod i građane sam uvek otvoren, a za ove lopove ne. Zašto nisu u zatvoru, to je teško pitanje. Zato što su celokupan pravosudni sistem oni postavili”, rekao je tada Vučić, a navodi se u presudi objavljenoj na sajtu Dveri.
Lider SNS je tri dana kasnije od tog gostovanja na Pinku iz Minehna poručio:
“Srbija ima mnogo važnijih problema od tako i toliko neozbiljnih ljudi kao što su Đilas, Jeremić i onaj fašista Obradović”.
Suđenje je trajalo gotovo dve godine, a u presudi Prvog osnovnog suda, koja je doneta u novembru, navodi se da je Vučić zbog poverede časti i ugleda u obavezi da uplati Obradoviću 200.000 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom, počev od 26. novembra prošle godine do same isplate. Predsednik Srbije dužan je da uplati ovaj novac u roku od 15 dana, a “pod pretnjom prinudnog iseljenja”.
Foto:Screenshot/Dveri

 

Obradović je inače tražio da mu predsednik Srbije isplati ukupno milion dinara, odnosno još 800.000 dinara preko dosuđenog iznosa, ali je Sud taj zahtev odbacio kao neosnovan.

Ipak, Vučić će biti u obavezi, osim pomenutih 200.000 dinara, da na ime parničnog postupka plati još 54.700 dinara.

“Na sudu se pojavio samo Boško Obradović. Vučićev advokat nije tražio njegovo izjašnjavanje na sudu niti ga je pozvao u svojstvu svedoka da dokaže svoje tvrdnje, kao i da je na taj način Vučić izbegao suđenje i suočavanje sa Obradovićem, ali nije mogao izbeći presudu”, piše na sajtu pokreta Dveri.
“Niti smo fašisti, niti smo lopovi”
Boško Obradović je nakon donošenja presude izjavio da je “ovo veliki dan i istorijski trenutak kada je nezavisno sudstvo u Srbiji donelo prvu sudsku presudu protiv Aleksandra Vučića, kao ne samo pojedinca već i simbola aktuelne vlasti”.
“Niti smo fašisti niti smo lopovi, niti predsednik SNS i Srbije sme tako da nas naziva u medijima bez ikakvih dokaza. To što u Srbiji vlada fasadna demokratija, što nema slobode medija i poštenih izbora, što su institucije zarobljene, ne znači da predsednik SNS može da radi šta hoće i da se svakodnevno preko režimskih medija obračuva sa političkim neistomišljenicima, ili izdaje takve naloge svojim horovima”, rekao je Obradović i pozvao Vučića da mu se izvini zbog ovih reči, a “sve režimske medije da prenesu vest o ovoj presudi”.
Ipak, ovo je prvostepena presuda i lider SNS ima pravo da uloži žalbu.

Nova.rs

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -