15.3 C
Belgrade
10. 05. 2021.

NARODNA STRANKA: Istražiti kriminalnu spregu izvršitelja, advokata i javnih komunalnih preduzeća

Advokat Jovica Todorović iz Narodne kancelarije Narodne stranke Beograd izjavio je danas da je uspostavljena „kriminalna sprega“ javnih izvršitelja, nekih advokata i javnih komunalnih preduzeća kojom se „otimaju ogromna novčana sredstva“ od uglavnom najsiromašnijih građana i slivaju u privatne džepove umesto u javne budžete namenjene poboljšanju komunalnih usluga u gradovima Srbije, a posebno u Beogradu.

„Narodna stranka zahteva da nadležni organi istraže tu spregu i da odgovaraju svi koji su na ovaj način, a na štetu građana i javnih budžeta, ostvarili protivpravnu imovinsku korist. Siromašnima se ’guli koža s leđa’ čim zadocne s plaćanjem komunalija, koje često ne mogu da plate jer su ostali bez posla ili imaju male penzije“, rekao je Todorović.

„Zahtevamo i da advokatske komore zabrane ovakav rad advokata i da sve koji su se bavili fiktivnim pružanjem pravne pomoći sankcionišu, kao i Komora javnih izvršitelja revidira njihovu tarifu tako da iz nje isključi naplatu troškova za radnje koje javni izvršitelj nije preduzeo“, dodao je Todorović.

Todorović je istakao da je najvažnije zakonom zabraniti naplatu novčanih potraživanja javnom prodajom nepokretnosti koja predstavlja dužnikov jedini dom.

Todorović je naveo da je prinudno iseljenje porodice Lalović u Beogradu izazvalo zgroženost i zabrinutost građana zbog brutalnosti kojom je sprovedeno, čime je skrenuta pažnja javnosti na rad javnih izvršitelja.

„Država je izvršiteljima, kao privatnim preduzetnicima, poverila javna ovlašćenja da umesto države, a sa silom kojom samo država raspolaže, preduzimaju određene radnje javne vlasti, na šta samo država ima pravo“, precizirao je Todorović.

Todorović je naveo da pojedini „advokati daju svoje advokatske pečate i faksimile svojim nazovi klijentima“, javnim komunalnim preduzećima, što je pravilima advokatske profesije zabranjeno.

„U administrativnim službama tih preduzeća se zatim sastavljaju, umnožavaju i ekspeduju opomene pred utuženje i predlozi za pokretanje postupka prinudne naplate od građana, na koje se samo ’lupaju’ advokatski pečati i faksimili, što je takođe zabranjeno pravilima advokature“, rekao je Todorović.

„Pravnu pomoć, koju zapravo nisu ni pružili, jer su samo dali svoj pečat da se ’lupa’ na hiljade podnesaka koje neko drugi piše, advokati naplaćuju od javnih komunalnih preduzeća, dakle iz javnih budžeta, a ti troškovi se prevaljuju na građane, dužnike naknada za komunalne usluge javnih preduzeća. Pitanje je da li ti odabrani advokati svu ’zaradu’ zadržavaju za sebe“, naveo je Todorović.

Todorović je dodao da potom „na scenu stupaju javni izvršitelji“, koji na sve dodaju svoje troškove, među kojima su neki „potpuno besmisleni i apsurdni“, ali su propisani njihovom tarifom.

„Javnim izvršiteljima su poverena javna ovlašćenja, a to znači da oni mogu državnom silom da od sirotinje naplate uz, često vrlo nizak dug za komunalne usluge javnih preduzeća, ovako uvećane, enormne troškove“, rekao je Todorović.

Todorović je istakao da ne postoje zakonske prepreke da se potraživanja po osnovu komunalija ne mogu naplatiti prodajom nekretnine u kojoj dužnik živi.

„Dakle, dug po osnovu iznošenja đubreta, ako osiromašeni građanin ne može da ga plati, može da dovede do javne prodaje stana ili kuće koji su mu jedini krov nad glavom, što se u nekim slučajevima i dogodilo“, rekao je Todorović.

Todorović je dodao da „potom stupaju na scenu kupci nekretnina“ na javnim prodajama, gde je početna cena 70 odsto od procenjene tržišne cene, a na drugom nadmetanju svega 50 odsto.

„Tako se delovanjem ove sprege može ostati i bez krova nad glavom u bescenje“, zaključio je Todorović.

Reklama

Trending

Šapić: Saradnja sa Vučićem nije posledica pijačne trgovine, imamo identične stavove

0
Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je da ideja o ujedinjenju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) postoji od ranije i da on i...
- Reklamni prostor -