-2.7 C
Belgrade
23. 01. 2022.

Ne staje rafal uvreda vlasti po reditelju Goranu Markoviću

Ko će zaustaviti govor mržnje? Otkako je režiser Goran Marković govorio na koje načine može da padne režim, vlast mu pripisuje da poziva na ni manje ni više streljanje predsednika. Uvek kada u ovoj zemlji imamo neki veliki problem oni – režim, služba ili neka druga mašinerija, izmisle neki atentat ili strašnu zaveru kaže za Nova.rs Marković.

„Nisko smo pali, ali naš duh još postoji“, verovao je režiser Marković pre samo nekoliko dana u Intervjuu za Novi magazin. Objašnjavajući na koje načine režim može da padne, Marković je poručio: „Ja se ipak nadam da Aleksandar Vučić ima pred očima Čaušeskov kraj i da će se povući bez krvi“.

Vlast i sam Vučić to čitaju kao poziv na streljanje i počinju rafalnu paljbu po Markoviću. Ministarka Darija Kisić Tepavčević mu daje dijagnozu na Instagramu. Premijerka Ana Brnabić Markovića bi u ludnicu, dok bivša supruga predsednika Srbije prebrojava koliko mu je novca građana Srbije, kako kaže, Vučić omogućio.

„Uvek kada u ovoj zemlji imamo neki veliki problem oni – režim, služba ili neka druga mašinerija, izmisle neki atentat ili strašnu zaveru. I tako skreću pažnju s tog problema. A posebno sam ja, koji nisam ništa slično pomenuo u tom intervjuu za koji su se „uhvatili“, na neki način ovoga puta izabran da budem ‘slučaj’“, kazao je Goran Marković za Nova.rs.

Međutim predsednik i dalje govori o pozivu na streljanje.

„Čuvaćemo ih, pazićemo ih, davaćemo im pare za sve njihove aktivnosti kao do juče, tako da se ne sekiraju, a to da me streljaju ja im to predlažem odavno, drugačije da pobede teško“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas ne pominje izgradnju ludnice za pojedine građane, već opravdava ministarku za rad i socijalnu politiku Dariju Kisić Tepavčević, ponovo vređajući Markovića.

„To što je Darija uradila mislim da bi uradio svaki živ čovek koji ima emocije kada čita bljuvotine koje Goran Marković izgovara svaki dan“, smatra Brnabić.

Sve su to potezi da bi se građani disciplinovali, saglasni su oni koji su često na meti vlasti zbog bilo koje kritike koju izgovore na njen račun.

„Mislim da je realan problem odsustvo solidarnosti i da je ovo prilika da se sva umetnička i intelektualna javnost usmere protiv današnjeg narativa, jer on kontaminira ne samo javni diskurs, već generacije koje dolaze“, ukazuje profesor na Pravnom fakultetu Bojan Pajtić.

Karikaturista Dušan Petričić dodaje „možda je ovo trenutak da sada sa malo pojačanim aktivnostima svi zajedno se uključimo i stanemo u odbranu Gorana Markovića u ovom trenutku, zapravo u odbranu prava da se izgovori pametna suvisla i tačna reč u jednom netačnom društvu“.

Režiser Goran Marković na meti vlasti je već mesec dana, od kad se saznalo da nije dobio novac za novi film „Doktor D“, koji bi za tematiku trebalo da ima skrivanje haškog optuženika Radovana Karadžića, bez obrazloženja zašto.

 

N1 info Beograd

Reklama

Trending

Prof. dr Ratko Ristić: RIO TINTO- Istina o eksploataciji litijuma u...

0
Prof. dr Ratko Ristić, hidrolog i ekolog, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu i prodekan Univerziteta u Beogradu na skupu u Koštunićima "Svaki čovek treba da...
- Reklamni prostor -