14 C
Belgrade
25. 02. 2021.

Porfirije novi patrijarh SPC

Dosadašnji mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske Porfirije (Perić), izabran je danas za novog patrijarha SPC, saopštila je SPC.

Kako se navodi u saopštenju, on je izabran na Saboru održanom u Hramu Svetog Save a odmah posle izbora služeno je blagodarenje i molitva za dug život arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju.

Izbor 46. patrijarha označila su i zvona na Hramu svetog Save nešto pre 16 časova.

Osim mitropolita Porfirija, u apostolskom žrebu bili su i episkop Bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem. 

Novoizabrani patrijarh Porfirije Perić bio je  četvrti mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske. Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Izbor patrijarha – i crkveno i političko pitanje

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

Zamonašio ga je 1986.  njegov duhovni otac Irinej (Bulović), sadašnji episkop bački. Poslediplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Кapodistrijskog univerziteta u Atini (1987-­1990.). Na istom učilištu stekao je zvanje doktora nauka (2004.).

Organizovanje svešteničke službe u Vojsci i angažman u RRA 

Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je 2014. godine.

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.

Posebno se angažovao i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti, pa je , kako je saopštila SPC, 2005. formirao terapijsku zajednicu „Zemlja živih“ za lečenje narkomanije, koja danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Zajedno sa grupom stručnjaka: psihologa, lekara, kriminologa, sociologa, osnovao je građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih verskih sekti i kultova. Već deceniju je predsednik Upravnog odbora Humanitarnog fonda „Privrednik“, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, izabrala 2005. godine za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet ga je za svog predsednika izabrao 2008. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor mu je 2010. godine „poverio da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije“.

N1

Reklama

Trending

POSLEDNJI INTERVJU ĐORĐA BALAŠEVIĆA: “Ne pada mi na pamet da pamtim...

0
Đorđe Balašević napustio nas je danas u 67. godini, a na izmaku 2020. godine inspirisan pitanjem novinara "po čemu će pamtiti tu godinu", napisao...
- Reklamni prostor -