22.4 C
Belgrade
29. 07. 2021.

Patrijarh Porfirije upozorava Vladu Srbije: Zaustavite Zakon u kom se ne spominje Kosovo i Metohija

Patrijarh SPC Porfirije uputio je dopis ministarki kulture Maji Gojković u kome ukazuje da je SPC najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, ali da nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje.

Kako je saopšteno iz SPCpatrijarh je ministarki kulture predložio da usvajanje tog zakona odloži, ukazujući da se u šest članova nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije.

Patrijarh je, kako se dodaje, ukazao na činjenicu da je članom 102 Nacrta zakona, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, de fakto, ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

Ističe se da su pravni stručnjaci patrijarhu ukazali da bi striktnom primenom ovog člana, Crkva od vlasnika, bila svedena na korisnika, kojoj bi posle osam vekova bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama.

“Izmenama i dopunama predloženog Nacrta, zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj. Zaključujući svoje obraćanje Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije smatra da usvajanje ovakvog zakona ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi Srpske Pravoslavne Crkve i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije”, zaključuje se u saopštenju SPC.

Sputniknews.com

Reklama

Trending

Vučić: Nikada se nisam video sa Belivukom, spreman i javno na...

0
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i...
- Reklamni prostor -