10.4 C
Belgrade
20. 04. 2021.

Krizni štab odlučio da postojeće mere ostaju na snazi

Krizni štab je odlučio da postojeće mere ostaju na snazi, jer je ocenjeno da daju rezultate, javlja sajt Radio televizije Srbije. Škole počinju da rade 18. januara.
Krizni štab je pred novogodišnje i božićne praznike doneo paket mera koji je oročen do 6. a potom produžen do 11. januara, uz izuzetke za doček Nove godine.
Mere koje su donete uoči Nove godine, da ugostiteljski objekti, tržni centri i usluge mogu da rade do 20 sati, a prodavnice prehrambene robe do 21 sat.
Mere koje su na snazi su: zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezne maske u zatvorenom, PCR testovi ili karantin od deset dana prilikom ulaska u Srbiju, kao i ograničeno radno vreme – svi ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 20 sati, a prodavnice do 21 sat.
Članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je posle današnje sednice tog tela da mere koje su važile do sada, ostaju na snazi do daljeg.
Navodeći da će ugostiteljski objekti i u narednom periodu raditi do 20 časova i da će za ulaz u Srbiju biti neophodan PCR test.
Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je ranije danas da očekuje da drugo polugodište u školama počne 18. januara, i da se procenjuje da nema razloga za prolongiranje raspusta. 
Kisić-Tepavčević je kazala i da su članovi Kriznog štaba procenili da nema prepreka za nastavak školske godine od 18. januara.
„Učenici će pohađati nastavu po dinamici koja je bila pre raspusta, kao što je bilo od 1. septembra. To znači da srednjoškolci, po pola odeljenja, pohađaju nastavu svake druge nedelje a osnovci svakog drugog dana“, rekla je članica Kriznog štaba na pitanja novinara posle sednice tog tela.
Ona je kazala da neće biti organizovanog dočeka srpske Nove godine i dodala da će u zavisnosti od epidemiološke situacije važeće mere biti procenjivane na narednim sastancima Kriznog štaba.
Najavila je da se danas očekuje da u Srbiju stigne oko 19.000 vakcina kompanije Fajzer a da će vakcinacija biti nastavljena po utvrđenim prioritetima.
Prijava za vakcinisanje protiv korona virusa za građane je počela danas na portalu E-uprave.
Dodala je da je usled pada učestalosti oboljevanja prethodnih dana, planirano da Institut Banjica tokom ove nedelje izađe iz kovid režima.
„U odnosu na prethodne nedelje registrujemo pad učestalosti oboljevanja ali su u apsolutnim iznosima, to i dalje izuzetno visoki brojevi, i dalje imamo više desetina ljudi koji dnevno izgube bitku sa ovim virusom. Virus je itekako prisutan i ne smemo da se opustimo, posebno jer ćemo u narednom periodu videti posledice prazničnih okupljanja“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.
Komentarišući podatak da je više od 70 zdravstvenih radnika u Srbiji preminulo od posledica infekcije, ona je kazala da je to „veliki gubitak“ i dodala da se rade analize „razloga za najnepovoljnije ishode“. „Zdravstveni radnici su najopterećeniji i najviše izloženi a analize se rade za sva radna mesta. Čim rezultati budu dostupni, biće objavljeni“, kazala je članica Kriznog štaba.

Izvor:Danas

Reklama

Trending

Danilo Ikodinović: Potresao sam se izbacivanjem Lalovića iz stana, da li...

0
Proslavljeni srpski vaterpolista i predsednik Odbora Narodne stranke za sport Danilo Ikodinović prokomentarisao je danas na svom tviter profilu dogadjaj koje se dogodio prilikom...
- Reklamni prostor -