14 C
Belgrade
25. 02. 2021.

Hiljade građana na novosadskom keju ispratilo Đorđa Balaševića

Pesmom “Odlazi cirkus” u izvodjenju hora opere Srpskog narodnog pozorišta gradjani Novog Sada večeras su uputili poslednji pozdrav svom sugradjaninu, jugoslovenskom i vojvodjanskom pesniku Djordju Balaševiću.

Pred poslednju pesmu koja je tokom dvosatne manifestacije “Noć kad je Djole preplivao Dunav” na Keju uz Dunav, na hiljade gradjana podiglo je uvis mobilne telefone kako bi osvetlili nebo ne bi li ih video njihov panonski mornar.

Manifestacija je započela pesmom “Regrutska” koja je puštena sa razglasa. Prekoputa keja na zidinama Petrovaradinske tvrdjave bio je postavljen ogroman videobim sa likom Djordja Balaševića.

Velik broj Novosadjana okupio se i na Mostu slobode, Varadinskom mostu i na keju sa sremske strane grada.

Svetla na Petrovaradinskoj tvrdjavi i Varadinskom mostu večeras su bila ugašena.

Na keju su bili ljudi različitih generacija, a okupile su se i čitave porodice. Oni su se u miru, sa suzama u očima, upaljenih sveća i sa belim ružama u rukama, pesmom opraštali od Djordja Balaševića.

Uz zvuke pesme “Noć kad sam preplivao Dunav” sa čamaca na Dunavu i sa Petrovaradinske tvrdjave u nebo su večeras pušteni lampioni.

Hor opere Srpskog narodnog pozorišta i solistkinja Verica Pejić otpevali su i Balaševićevu pesmu “Slovenska”.

Dok je sa razglasa puštan veliki hit “Živeti slobodno” Novosadjani su pevali sa podignutim pesnicama.

Neformalni organizatori pozvali su ranije danas gradjane na društvenim mrežama da dodju na kej i zajedno isprate Balaševića, dostojanstveno, kako dolikuje.

“Da mu još jednom kažemo – Hvala ti, maestro, za sve. Pamtiće te tvoj Novi Sad”, navedeno je u pozivu.

Djordje Balašević je umro u petak u Kliničkom centru Vojvodine, u 68. godini, usled komplikacija izazvanih infekcijom virusom korona.

Balašević je sahranjen juče, u krugu porodice i prijatelja, u porodičnoj grobnici u Novom Sadu. U glavnom gadu Vojvodine juče je bio Dan žalosti.

Gradjani širom nekadašnje Jugoslavije neprestano, od trenutka njegove smrti, odaju počast u mnogim gradovima nekadašnje velike zajedničke države.

(Beta)

Reklama

Trending

POSLEDNJI INTERVJU ĐORĐA BALAŠEVIĆA: “Ne pada mi na pamet da pamtim...

0
Đorđe Balašević napustio nas je danas u 67. godini, a na izmaku 2020. godine inspirisan pitanjem novinara "po čemu će pamtiti tu godinu", napisao...
- Reklamni prostor -