15.3 C
Belgrade
10. 05. 2021.

“Ekološki ustanak” u Beogradu: “Protest nema veze s politikom, već sa opstankom čoveka na ovim prostorima”

Aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je danas na protestu “Ekološki ustanak” predsdniku Srbije Alekdsandru Vučiću da je ekologija “ante portas” (pred vratima) i da je u toku “sveopšti napad na zdravu Srbiju”.

Jovanović je rekao da su danas okupili na protestu kako bi kazali “ne” svima koji svakog dana “skrnave prirodu Srbije”.

On je naveo da je više od 80 ekoloških organizacija izradilo zahteve u borbi za zaštitu životne sredine, ali je dodao da od Narodne skupštine “neće zahtevati ništa”, a da na tu instituciju treba da se postave “crveni fenjeri”, jer “prodaju resurse Srbije”.

“Šta od njih da zahtevamo? Nećemo ništa. Jel’ to da nam decu ne truju sumpor-dioksiodm? To se, bre, ne zahteva”, rekao je Jovanović.

On se obratio i kompaniji Rio Tinto, koja vrši istraživanja i najavljuje izgradnju rudnika litijuma u okolini Loznici, da će im “propasti svaki evro koji su uložili da truju Srbiju”.

“Čekaćemo vas svuda. U Košutnjaku, na Makišu, na Drini i na Staroj planini. Ovo je naša zemlja, zapamtite svi. Dobrodošli su svi, ali pod jednim uslovom: nema trovanja naše dece”, rekao je Jovanović.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić zatražio je da vlasti “preipitaju koncept razvoja grada”, koju je okarakterisao kao “masovnu izgrađu koja vodi u urbanu kataklizmu”.

“Niko neće biti srećan ako se sprovede ovaj agresivni investitoski ubanizam, koji nije dobar ni za životnu sredinu ni za čoveka”, rekao je Ristić.

On je ocenio i da vremena “više nema za dileme ili premišljanja”.

“Sada je na nama da odlučimo šta hoćemo da budemo, slobodni ljudi koji dišu punim plućima, ili da se pretvorimo u neokolonijalne idiote koji pognuto žive svoj život.

On se osvrnuo na projekat “Jadar” kompnije Rio Tinto i upitao da li Ministarstvo rudarstva i energetike radi u interesu građana ili je “servis multinacionalnih kompanija i opskurnih investiora” koji žele da dođu do prirodnih resursa.

“Rećiće da rade po zakonu, ali su to onda loši zakoni, koje treba menjati. Treba podržati javni interes, odnosno interes većine”, rekao je Ristić.

Dekan je dodao da je u januaru i februaru ove godine rođeno skoro 9.000 beba manje, a da je umrlo više od 20.000 ljudi, te da se broj stanovnika Srbije konstantno smanjuje.

“Na žalost, mi smo narod koji kopni i topi se lagano, nestaje i samo mi to možemo da preokrenemo i zaustavimo”, zaključio je Ristić.

Frontmen grupe Partibrejkers Zoran Kostić Cane je izjavio da današnji protest nema veze s politikom, već sa “opstankkom čoveka na ovim prostorima”.

“Bez vode nema slobode, a ona se truje non-stop. Bez zemlje nema hrane, a bez vazduha nema života. Nisam otkrio toplu vodu, ali sve to odlazi zbog nas”, rekao je Kostić.

Između govornika, na glavnoj bini s ozvičenjem, na protestu “Ekološki ustanak” nastupaju muzičari.

Blokirane su obe saobraćajne trake oko Trga Nikole Pašića, više hiljada građana sedelo je na travi Pionirskog parka, a reporter agencije Beta javlja da je na terenu i nekoliko vozila policije.

Aktivista udruženja “Odbranimo reke Stare planine” Jovanović Ćuta prethodno je za agenciju Beta izjavio da će se učesnici skupa uputiti kasnije do Vlade Srbije, zatim do predstavništva kompanije Rio Titno, a na kraju i do Radio-televizije Srbije.

“Odbranimo reke Stare planine” kao organizatori “Ekološkog ustanka” zahtevaju uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, kao i “pravednu ekologiju, bez masovnog trovanja stanovništva”.

Nedeljnik

Reklama

Trending

Šapić: Saradnja sa Vučićem nije posledica pijačne trgovine, imamo identične stavove

0
Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je da ideja o ujedinjenju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) postoji od ranije i da on i...
- Reklamni prostor -