22.4 C
Belgrade
29. 07. 2021.

Preminuo legendarni atletičar Nenad Stekić

Nekadašnji evropski rekorder u skoku udalj preminuo je danas u 71. godini.

Samo dan posle vesti da je preminuo nekadašnji fudbalski selektor naše zemlje Milan Živadinović stigla je još jedna tužna vest.

Atletski savez Srbije objavio je da je danas u 71. godini preminuo i naš legendarni atletičar Nenad Stekić, svojevremeno evropski rekorder u skoku udalj.

Taj rekord postavio je u Montrealu 1975. godine, iznosio je 8.45 metara, a oboren je tek pet godina kasnije.

”Na atletsku stazu kročio je kad je imao 12 godina, a već sa 14 je imao prve rezultate. Počeo je kao skakač uvis, a kasnije je nastavio kao skakač udalj. Bio je pionirski prvak, grada, republike i Jugoslavije, a tek posle toga opredelio se za skok udalj. Prvi rezultat mu je bio 6,26 m, a samo dve godine kasnije prešao je ‘magičnu’ granicu od 7 metara.

Pet godina je bio ‘vlasnik’ evropskog rekorda u skoku u dalj – 8,45 m (Montreal, 1975). Proglašen je za najboljeg sportistu u Jugoslaviji iste godine kada je postavio evropski rekord. Na prvenstvima Evrope osvojio je tri srebrne medalje (Rim 1974 — 8,06, Prag 1978 — 8,12 i Zindelfingenu 1980 — 7,91 dvorana).

Bio je dvostruki prvak Mediteranskih igara, te osvajač zlatne i srebrne medalje na Univerzijadama. Na Svetskom prvenstvu u Helsinkiju 1983. bio je peti (8,09 m). Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je 64 puta. U timu Evrope nastupao je na Svetskom kupu 1977”, navodi se na sajtu ASS povodom  Stekićeve smrti.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane Nenada Stekića biće naknadno objavljeni.

Sportske.net

Reklama

Trending

Vučić: Nikada se nisam video sa Belivukom, spreman i javno na...

0
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i...
- Reklamni prostor -