4.7 C
Belgrade
25. 01. 2021.

Idealno za praznike: „Cheesecake“ po ovom receptu pravićete već danas

Sjajna Stefani i u 80. godini obožava da kuva, a njen recept za ovu omiljenu poslasticu širom sveta preko noći je postao pravi bum. Recept je šerovan i lajkovan širom planete, a polako je stigao i do nas.
Poznata australijska kuvarica napisala je stotine recepata koje je objavila u 17 različitih knjiga. Prvi restoran otvorila je 1966. godine u Melburnu, kad je imala samo 23 godine. I sada, u svojoj osmoj deceniji, Stefani je veoma cenjena i njeni recepti se jednostavno obožavaju.
Cheesecake koji će vaša porodica obožavati
Tajna ovog neverovatno kremastog cheesecakea je u tome što se svi sastojci pre pripeme zagreju na sobnoj temperaturu. Još jedan važan trik je da se cheesecake ne peče klasnično u rerni, već u posudi s vodom. Zbog toga po njemu, posle pečenja, nema pukotina.
Da kremasti deo cheesecakea ne bi imao grudvice, Stefani naglašava da pre pripreme, bar deset do dvadeset minuta, jaja i krem sir izvadite iz frižidera. Važno je da sve sastojke ne mešate prejako, kao ni predugo, jer onda prilikom pečenja cheesecake neće lepo narasti, već će jednostavno „potonuti“.
Sastojci za Cheesecake:
100 g rastopljenog maslaca
300 g zobenog keksa
500 g krem-sira, na sobnoj temperaturi
200 g šećera u prahu
1 kašika kukuruznog brašna
3 jaja
2 kašike limunovog soka
nekoliko kapi čiste vanile ili ekstrakta vanile
prstohvat soli
2 šoljice kisele pavlake za kuvanje
Priprema:
Rernu uključite na 180°C i lagano je zagrevajte. Dno i stranice kalupa, dimenzija 22 x 6 centimetra, premažite maslacem. Isecite papir za pečenje tako da jedan deo prekrije dno kalupa, a drugi stranice. Papir takođe namažite maslacem.
Izmrvite keks i u njega lagano umeštajte maslac. Dobijenu smesu utisnite u dno kalupa, koristeći čašu ili nešto slično. Mutite krem sir i šećer električnim mikserom da dobijete glatku smesu. Vodite računa da ne mutite previše kako bi smesa i posle pečenja bila mekana. Zatim u nju sipajte kukuruzno brašno, pa dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući svaki put da dobijete glatku smesu. Dodajte sok od limuna, vanilu i so. Umešajte i kiselu pavlaku i kratko ulupajte varjačom da se sjedini sa ostalim sastojcima.
Smesu sipajte u kalup, koji ćete staviti u veću posudu za pečenje. U nju ulijte vrelu vodu do polovine visine kalupa. Pecite 50 minuta, a zatim isključite rernu, ali vrata ne otvarajte narednih sat vremena. Ovaj korak izuzetno je važan i njega Stefani posebno naglašava. Posle jednog sata izvadite kalup iz vode i kolač u potpunosti ohladite na rešetki i u frižideru pre serviranja.

Hallomagazin.rs

Reklama

Trending

MIHAJLOVIĆ: Srbijagas je neuredjen i u dugovima, a direktor prima platu...

0
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbijagas neuređeno preduzeće sa velikim dugovima, te da je cilj Ministarstva da...
- Reklamni prostor -