12.4 C
Belgrade
13. 04. 2021.

Željko Bebek: Otišao sam iz Bijelog dugmeta jer nisam hteo da pevam ‘Ravna ti je Jugoslavija’

U to vreme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo određivati stranu, ni jednom rečju, ni jednom pesmom, a pogotovo nisam želeo biti u funkciji nekog sustava, ispričao je legendarni pevač Željko Bebek (75) je u razgovoru za hrvatski Večernji list progovorio o detaljima napuštanja grupe Bijelo dugme 1984. Komentarisao je izjavu da su nesuglasice počele zbog pesme ‘Kosovska’ koju je Goran Bregović (70) napisao na albanskom jeziku.

– Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. Počelo mi je smetati što je Goran počeo da forsira to da rock’n’roll mora pljuvati po nečemu i nisam shvatio zašto nam je trebala pesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba. Živeli smo u svetu u kojem je taj potez mogao ličiti na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao značiti i ovo – ako je već ravnopravnost, onda možemo pevati i na albanskom. To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo razmišljati šta to meni treba, meni koji sam pevato ‘Selmu’, ‘Sanjao sam noćas da te nema’ ili ‘Ne spavaj, mala moja’, pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drugačiju konotaciju – rekao je za Večernji list i dodao:

– I osim što je moram naučiti i što mi je bilo jako teško pevati na albanskom, moram time preneti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme. Odgovor je došao već nakon dva meseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: ‘Idemo u novi projekt, O. K., ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izaći ću iz benda’. I onda je došao projekat sa pesmama koje nisam mogao svariti, poput ‘Lipe cvatu’ sa stihom ‘Ravna ti je Jugoslavija’, posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se pre u nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo određivati stranu, ni jednom rečju, ni jednom pesmom, a pogotovo nisam želeo  biti u funkciji nekog sistema kojem nikada nisam pripadao. Taj status nisam želeo menjati i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila.

Kaže da mu godi što se većina fanova slaže da boljeg pevača od njega Bijelo dugme nije imalo.

– To mi jako godi, s obzirom na to da i sam smatram da smo u tih deset godina zajedno napravili i predstavili zaista veliku stvar. S druge strane, uveren sam da smo mogli i puno više, ali je politika benda nastavila biti pogrešna i zbog toga su oni otišli na jednu stranu, a ja na drugu. I sad mogu reći da je Goran i bez Dugmeta napravio velike i lepe stvari – zaključio je Bebek.

Reklama

Trending

“Čkalja, partner u seriji biće ti Paja Vuisić”; “Ne dolazi u...

0
Pre nego što je počela sa snimanjem legendarna serija “Više od igre”, po tekstu Slobodana Stojanovića, njen reditelj Zdravko Šotra već je napravio svoj...
- Reklamni prostor -