22.7 C
Belgrade
15. 06. 2021.

Nikola Kojo – Od klinca iz domaćih filmova do žive legende

Pevao je u horu Radio Beograda i jednog dana je zakasnio na probu, slučajno je ušao u prostoriju gde je vežbala dečija dramska grupa, video je šta druga deca rade i oponašao ih, sjajno je to uradio. To je zapazio profesor grupe Bata Miladinović i rekao mu da pokaže ostalima kako se to radi. Od tada je počeo sa glumom. Pre toga je svirao violinu, išao na hor i mislio da će biti muzičar.
Kada je služio vojsku 1986. godine, u posetu mu je došao njegov filmski deda, Dragomir Bojanić Gidra, koji ga je odveo u kafanu i dao mu veliku svotu novca. Rekao mu je da je došao jer ima neka posla da obavi, ali kasnije je saznao da je zapravo došao samo da ga vidi.
Tri puta je bezuspešno pokušavao da se upiše na fakultet, nakon toga je pobegao iz vojne kasarne da bi i četvrti put pokušao, tada su profesori shvatili da je nezaustavljiv u svojoj ideji da se bavi glumom i primili su ga na fakultet. Svakako je značilo i to što je Nikola Kojo već tada bio poznat zbog svojih uloga iz detinjstva. Njegov talenat je primetio i kultni filmski stvaralac, jedan od njegovih omiljenih režisera Miloš Forman (Kosa, Amadeus, Let iznad kukavičjeg gnezda). On ga je pozvao na razgovor u Prag, ali nije otišao. Zbog čega i dalje žali. Međutim ostavio je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji i s obzirom na godine, verovatno će biti još dosta odličnih uloga.

Radioaktivni komarac

Reklama

Trending

Tatjana Jović: Jedan dan sa osobom sa autizmom

0
Beograd, novembar 2018. Stižem oko 12 časova u stan u kome živi A. Ulazim, ona je već kod vrata.  Veoma je srećna što me vidi....
- Reklamni prostor -