8.7 C
Belgrade
11. 04. 2021.

KAKO USPORITI STARENJE UZ POMOĆ HRANE?

Unos zdravih namirnica je važan za zategnutu i zdravu kožu, optimalnu težinu i vitalnost celog organizma

Insulin je glavni pokretač starenja. Da bismo održali optimalan nivo insulina, neophodno je da smanjimo unos šećera i žitarica, da se hranimo po testu intolerancije i da se bavimo fizičkom aktivnošću.
Najjednostavniji i najefikasniji način da budete vitalni i zdravi je da se fokusirate na ono što jedete svaki dan. Ako želite da optimalizujete svoje zdravlje, neophodno je da proverite koje namirnice odgovaraju vašem organizmu.
Unosite više zdravih i sirovih namirnica koje će nahraniti vašu kožu i oplemeniti ceo organizam.
Bademi
Bademi su puni vitamina E i veoma su dobri za kožu. Bogati su omega 3 masnim kiselinama koje su dobre za mozak, srce i zglobove. Preporučeni dnevni unos za zdravu kožu je šaka badema.
Kokosovo ulje
U jednom od ranijih tekstova smo pisali o kokosovom ulju. Veoma je dobro za suvu kožu, bore i izjednačavanje tena. Probajte da kuvate na kokosovom ulju ili ga dodajte u ceđene sokove.
Avokado
Avokado je odličan dodatak saltama, pun je omega 3 masnim kiselinama i vitaminom E. Dodajte ga u salatu ili sok.
Paprike
Sve vrste paprika su dobre za kožu. Pune su vitamina C i pomažu proizvodnju kolagena u koži.
Spanać
Spanać je bogat vitaminima E, C i beta karotenom. Spanać štiti kožu od UV zračenja. Preporučeni dnevni unnos je bar 150gr dnevno. Od spanaća možete da pravite supe, sokove ili salate. Ukoliko jedete sirov spanać, pronađite neprskan.
Čia seme
Čia seme je puno omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima i koristimo ga u kaši, sa jogurtom ili u sokovima. Čia seme pospešuje probavu i rad creva,  razgrađuje mast i dobro je za one koji žele da izgube višak kilograma.
Aronija
Aronija je puna antioksidanata, smanjuje upale, umanjuje akne i bore i povećava cirkulaciju. Aroniju koristimo u sokovima, mafinima, ili kao džem.
Crna čokolada
Crna čokolada je veoma dobra za kožu. Pomaže koži da ostane sveža, hidrirana i štiti je od sunca. Najbolja crna čokolada sadrži bar 85% kakaa i nije slatka.
Peršun
Ova biljka je veoma bogata vitaminima i antioksidantima koji su dobri za kožu – beta karoten, vitamin C . Peršun je odličan dodatak  supama, dodajemo ga i u salate, možemo da pravimo čaj i da ga koristimo kao dodatak sokovima. Peršun je dobar i za kardiovaskularne probleme i snižava krvni pritisak.
Grožđe
Grožđe sadrži resveratrol koji usporava proces starenja. Grožđe čisti organizam, čuva zdravlje srca, topi masne naslage, sprečava upalne procese i poboljšava rad celog organizma. Zaledite ga i koristite tokom cele godine.

Izvor:Holistic

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -