10.4 C
Belgrade
20. 04. 2021.

Tiodorović: Druga doza Fajzer vakcine – 21 dan nakon prve

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da druga doza vakcine protiv koronavirusa proizvođača kompanije “Fajzer”, koja je prva upotrebljena za imunizaciju u Srbiji, treba da se primi 21 dan nakon prve doze.
“Već posle prve doze imunitet se podigne na negde 60 odsto, ako se to tako može meriti. A iza druge doze, već posle sedam dana je visok imunitet onako kako su objavili – od 92 do 95 odsto”, kazao je Tiodorović za rubriku “Građani traže da novinari pitaju” Udruženja novinara Srbije.
Kada su stariji građani u pitanju, koji su najugroženiji od te infekcije, Tiodorović je rekao da se kod njih ne razvija tako visok imunitet kao kod mladih ljudi i da bi mogli biti zadovoljni sa stopom od 60 do 70 odsto.
“Prva doza kod njih je između 45 i 50 odsto zaštite. Ali to još uvek nije dovoljno da bismo bili sigurni i zato postoji druga doza – takozvana ‘buster doza’. Znači, ne zavisi samo od vakcine koliko će vas zaštititi, zavisi i od organizma”, dodao je on.
Istakao je da 60 do 70 odsto imuniteta kod starijih nekima možda zvuči nisko, ali je naglasio da je to velika stvar da ne dodje do komplikacija ako se već neko zarazi.
“Biće smanjene komplikacije. Tu je i prevencija smrti i hospitalizacije. Zar to nije dobitak? To treba posmatrati šire, ne samo kao potpuno odsustvo bolesti – njega će imati samo jaki, mladji organizmi”, rekao je Tiodorović.
On je naveo da je svaki dom zdravlja u Srbiji formirao vakcinalne ekipe koje su obučene za vakcinaciju – obavezni su da provere da li je osoba alergična na neki sastojak vakcine, proveri njihovo zdravlja, a nakon primanja prve doze i upisa u evidenciju, da ih obavesti da dodju po drugu za 21 dan.

Reklama

Trending

Danilo Ikodinović: Potresao sam se izbacivanjem Lalovića iz stana, da li...

0
Proslavljeni srpski vaterpolista i predsednik Odbora Narodne stranke za sport Danilo Ikodinović prokomentarisao je danas na svom tviter profilu dogadjaj koje se dogodio prilikom...
- Reklamni prostor -