8.3 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Tatjana Jović: Važnost sistema podrške porodici deteta sa smetnjama u razvoju

Kao stručnjaci u bilo kojoj oblasti ljudi nailaze na različite prepreke. Da li će ih oni rešiti zavisi od njihove procene problema, načina rešavanja, ali i spremnosti da se zatraži pomoć kada mislimo da je nešto izvan naših mogućnosti.

U specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji, često nailazimo na situacije koje nam se čine nemogućim za rešavanje i često danonoćno razmišljamo kako da ih rešimo, kako da poboljšamo svoj rad, kako da se postavimo u određenoj situaciji, koje ponašanje dopustiti i u kolikoj meri, kako da prilagodimo određeni sadržaj, a da ne izlazimo iz okvira naše struke. Stalno smišljate nove načine da zainteresujete dete, da probudite unutrašnju motivaciju, da mu prenesete funkcionalno znanje, ono sa kojim će moći da, jednog dana kao odrasla osoba, funkcioniše u zajednici u kojoj živi.

U moru današnjih tretmana, od onih zasnovanih na dokazima do onih nepouzdanih, čak i kontraefektnih, roditelj deteta sa smetnjama u razvoju sada ima zadatak da se opredeli koji je to tretman koji će detetu pomoći. Sada, kada Vas je preplavilo more osećanja samim uspostavljanjem dijagnoze, oko vas iskaču stručnjaci koji Vam nude nebrojeno mnogo pristupa, tretmana, ishrana, suplemenata. Pred Vama je jako težak posao, nemate vremena da mislite na sebe, Vi ste ti koji odlučujete o sudbini Vašeg deteta, a do juče možda niste ni znali za poremećaj sa kojim se danas suočavate.

Ako krenete putem državnih institucija, nažalost, nailazite na liste čekanja kojima nema kraja, nailazite na boravak u dnevnim bolnicama, čekanje po ordinacijama stručnjaka različitih profila, oko vas se stvara jedan vrtlog informacija i ne znate odakle da počnete. Ostaje samo da se naoružate strpljenjem i čekate. I kucate na sva moguća vrata. I čekate.

Jedan stručnjak priča o neurološkom nalazu, jedan priča o psihijatrijskom, jedan priča o defektološkoj proceni, jedan o psihološkoj, a vi kao roditelj ste dužni da sve informacije upijete, obradite i primenite.

Ako krenete putem privatne prakse, možete naići na razne stručnjake, od onih koji naš, defektološki posao žive i rade predano, do onih koji nude kvazi tretmane. U svakom žitu ima kukolja, ima ga, zamislite, i u specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji.
Naravno da je mišljenje svakog stručnjaka bitno za dete i naravno da bi svačije mišljenje trebalo uvažiti, ali ko brine o roditeljima?

Kao stručnjaci uglavnom smo fokusirani na rad sa detetom, a zapostavljamo činjenicu da su roditelji naši glavni saradnici i da im treba pomoći da prevaziđu izazove koji su pred njima i osnažiti ih kako bi kvalitet života čitave porodice bio na zadovoljavajućem nivou.

Sistem podrške koji je usmeren na porodicu je ključna stvar za detetov napredak na svim nivoima i za aktivno uključivanje deteta u socijalnu zajednicu u sklopu svojih mogućnosti, ali isto je tako važan i za kvalitetan život porodice u kojoj se nalazi dete sa smetnjama u razvoju.
Ako roditelj proceni da je nešto izvan njegovih moći, on mora biti u mogućnosti da zatraži pomoć, mora imati na raspolaganju tim stručnjaka koji će se potruditi da detetu, kao i roditelju, pruži neophodnu podršku.

Usled celokupne stresne situacije u kojoj su se roditelji našli, uspostavljanjem dijagnoze, preopterećeni informacijama koje dolaze sa raznih strana, od njih se očekuje da u isto vreme budu specijalni edukatori, psiholozi, logopedi, lekari, advokati…

Složićemo se – roditelj prvenstveno treba svom detetu da bude roditelj.

Tatjana Jović – Fakultet za specijalnu.                      edukaciju i rehabilitaciju

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -