16.3 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Svakodnevno konzumiranje voća i povrća značajno za celokupno zdravlje

Depresija, slabiji vid i problemi sa zubima su samo nekoliko stvari koje bi mogle da se dogode našem umu i telu ako bi prestali da jedemo voće i povrće.
U povrću i voću ima mnogo sastojaka koji se ne mogu naći ni u jednoj drugoj hrani, a ako ih se odreknemo, možemo imati raznih problema sa svojim zdravljem, piše Bright Side.
Šta se tačno može dogoditi našem telu ako izbacimo namirnice biljnog porekla iz ishrane i pokušamo da jedemo samo proteine?

Problemi sa vidom, naročito noću

Ako se naš vid u noćnim uslovima pogorša, to može rezultirati većim rizikom od padova tokom večernjih sati, a i presudno je za sigurnu vožnju noću.
Da bismo videli predmete u tami, našim očima potreban je vitamin A koji se može naći u dva oblika: retinol i beta-karoten.
Retinol se može naći u jetri bakalara, ribljem ulju i jajima, ali je vrlo toksičan kada ga previše konzumirate.Ali  dok jedete povrće i voće, nemoguće je predozirati se beta-karotenom.

Neprijatan miris tela

Postoji nekoliko faktora koji mogu da doprinesu mirisu koji emitujemo iz našeg tela. Baš kao i boja očiju i kose, genetika određuje prirodni miris koji dolazi iz naših žlezda. Osim toga, hrana koju jedemo uveliko utiče na telesni miris.
Studija je pokazala da ljudi koji jedu povrće i voće imaju prijatniji miris tela, čak i ako već neko vreme ne koriste sapun ili dezodorans.

Depresija

Naša creva i mozak su vrlo usko povezani, tvrde naučnici. Uravnotežena ishrana ne samo da može da utiče na oblik našeg tela, već je neophodna za naše mentalno zdravlje.
Prema brojnim studijama, ako prestanemo da jedemo povrće i voće, možemo imati veći rizik od depresije.
Uvreženo je mišljenje da nas depresija tera da jedemo nezdravu hranu, ali nezdrava ishrana nije rezultat depresije.

Povišen krvni pritisak

Prema istraživanjima, ljudi koji konzumiraju malo ili nimalo voća i povrća izloženi su većem riziku od visokog krvnog pritiska u poređenju s onima kojima su voće i povrće glavni deo svakodnevne ishhrane. Zato lekari onima koji imaju visoki pritisak preporučuju da se pridržavaju ishrane koja sadrži dosta voća i povrća.

Problemi sa probavom

Voće i povrće su poznati po tome što su vredan izvor netopivih vlakana, Kada je u pitanju debelo crevo, takva ishrana pomaže stolici da se glatko kreće kroz creva. Konzumacija male količine vlakana smatra se jednim od glavnih razloga zašto ljudi imaju zatvor.

Krvni ugrušci u venama

Vitamin C, koji se nalazi u voću, pomaže smanjenju rizik od zgrušavanja krvi, pa je tako važan za našu krv i srce.

Neujednačen ten i podočnjaci

Podočnjake mogu prouzrokovati mnogi faktorii, među kojima su smanjeni protok krvi. Vitamin K, koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću pomaže našem srcu da slobodno pumpa krv kroz telo i sprečava pojavu tamnih mrlja na koži. Deficit ovog vitamina može dovesti do neujednačenog tona kože, oštećenja kože i plave nijanse kože.

Problemi sa zubima

Pojesti jabuku ili drugo voće i povrće bogato vlaknima pomaže čišćenju zubi na prirodan način. Voće i povrće takođe sadrže vitamine A i C, kao i kalcijum, koji čine naše zube jačim samim tim sprečavaju nihovo ispadanje.

Izvor:N1

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -