10.4 C
Belgrade
20. 04. 2021.

Naš poznati vaskularni hirurg o 3 ključne stvari koje nas štite od korone i zašto je ODBIO pozive iz sveta i OSTAO DA RADI U SRBIJI

Među medicinarima kruži priča da je rad u Urgentnom centru izuzetno izazovan i jedan od najtežih u branši zato što lekari nikada ne znaju kakvog će pacijenta tokom dežurstva primiti. To je u intervjuu za “Blic” potvrdio upravnik Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine doc. dr Dragan Nikolić, koji kaže da se u toj ustanovi leče najkompleksniji pacijenti te da su zaposleni u UC na raspolaganju građanima za neodložno zbrinjavanje životno ugroženih povređenih i hitnih pacijenata 365 dana u godini 24 sata dnevno.

U Urgentnom je uvek gužva. Da li se ona povećala od kada je proglašena pandemija?

– Kao i sve ustanove ovog tipa, UC KCV suočio se sa problemom velikog broja pacijenata koji su zahtevali neodložno zbrinjavanje akutnih oboljenja i povreda. Da bi se u ovakvom okviru adekvatno organizovao sistem zbrinjavanja pacijenata, UC je uveo internacionalni petostepeni trijažni sistem. Trijažna kategorizacija omogućava i obezbeđuje pravilnu i pravovremenu procenu zdravstvenog stanja svih pacijenata, određuje redosled zbrinjavanja i jasno definiše vremenski okvir zbrinjavanja. Ovakvim načinom rada se postiže blagovremeni najbolji tretman za svakog pacijenta.

Sa kolegama ste od prvog dana pandemije na prvoj liniji fronta gotovo bez prestanka. Kako uspevate i koliko vaša i porodice vaših kolega trpe zbog toga?

– Zdravstveni radnici su u pandemiji ispoljili istinske moralne vrline i visoku sposobnost samoodricanja u cilju opšte dobrobiti. Ovako ispoljene vrline uz samoodricanje bile su neminovni preduslov za uspeh. Nijedan put ka uspehu nije lak i nekada traži žrtvu koju su podneli mnogi zdrastveni radnici i njhove porodice. Posebno se ponosim stavom zdravstvenih radnika koji su uloženi trud i posvećenost uz podnete žrtve uvek doživljavali kao dobročinstvo i čovekoljublje. U toku epidemije postojala je dinamika preplitanja ljudskih sudbina, sudbina obolelih i njihovih porodica kao i sudbina zdravstvenih radnika i njihovih porodica. Takav odnos stvorio je pregršt lepih interakcija, lepih osećanja nade, poverenja i poštovanja.

Kada možemo očekivati kraj epidemije?

– Mnogi od nas se pitaju kada će se pandemija okončati i kada ćemo moći da se vratimo svojim normalnim životima. Čini se da bismo svi mi želeli da postoji neka jasna vremenska odrednica koja će označiti početak nekog kvalitetnijeg života u odnosu na ovaj koji nam je nametnula jedna globalno proširena bolest. Nažalost, mislim da ćemo morati imati posve drugačiji pristup kategoriji kvaliteta života. Radi se o velikom problemu, a postoje tri načina da se reši trenutna zdravstveni problem: vakcinacija, dovoljno obolelih ljudi koji će razviti imunitet, ili stalna promena ponašanja društva. Sve navedeno bi uticalo da se smanji sposobnost virusa da se dalje širi.

Čuli smo da ste kao poznati vaskularni hirurg imali ponude da radite u inostranstvu. Kako to da ste se odlučili da ostanete u našoj zemlji?

– Ovo pitanje zadire u sferu mojih dubokih osećanja. Rodoljublje smatram jednim od svojih najintimnijih osećanja. Ljubav prema domovini je osećanje koje je duboko utkano u mojoj porodici i meni, a koje se ispoljava poštenim, posvećenim i odgovornim radom za opštu dobrobit. Trud koji ulažem usmeren je ka dobrobiti zemlje naših dedova i očeva i zemlji naše dece. Osećam moralnu odgovornost da ovaj grad i zemlju koju su nam očevi ostavili u amanet, ja svojoj deci ostavim još boljim.

Izvor: Blic

Foto: healthmedic.rs

Reklama

Trending

Danilo Ikodinović: Potresao sam se izbacivanjem Lalovića iz stana, da li...

0
Proslavljeni srpski vaterpolista i predsednik Odbora Narodne stranke za sport Danilo Ikodinović prokomentarisao je danas na svom tviter profilu dogadjaj koje se dogodio prilikom...
- Reklamni prostor -