16.3 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Kod dobrovoljaca koji su primili obe doze vakcine “Sputnjik V” nema zaraze

Niko od dobrovoljaca koji su učestvovali u testiranju vakcine “Sputnjik V” u prvoj fazi nije oboleo od kovida-19, rekao je direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju Univerziteta “Sečin” i jedan od organizatora kliničkih testiranja vakcine Vadim Tarasov.

“Prošlo je pola godine od trenutka sprovođenja testiranja. U kontaktu smo sa dobrovoljcima, redovno pratimo njihovo stanje. Do sada niko nije inficiran”, rekao je Tarasov.

On je objasnio slučajeve ponovne zaraze koronavirusom, nakon vakcinisanja “Sputnjikom V”, time što procedura nije bila do kraja obavljena, prenosi sajt “Stopkoronavirus.rf”.

“Pacijent nije primio još jednu dozu, kako je planirano i samim tim organizam nije stvorio otpornost na kovid-19”, rekao je Tarasov.

Klinička testiranja vakcine “Sputnjik V” počela su na Univerzitetu “Sečin” 18. juna, podseća Sputnjik.

Tokom ispitivanja u kojima je učestvovalo 38.000 dobrovoljaca potvrđena je bezbednost vakcine. Saopšteno je da je kod svih stvoren imunitet na infekciju.

Ministarstvo zdravlja Rusije u avgustu je registrovalo vakcinu protiv koronavirusa “Sputnjik V”, čime je postala prva u svetu takve vrste.

Na vakcini Sputnjik pet radili su Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” i Ruski fond za direktne investicije.

Ruski državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju “Vektor”, pored već registrovane vakcine protiv  koronavirusa “EpiVakKorona”, razvija još tri vakcine, saopštila je pres služba Rospotrebnadzora.

“Još tri vakcine su pokazale da su perspektivne i trenutno se nalaze u fazi razvoja. To su rekombinantne vakcine na bazi virusa vezikularnog stomatitisa, virusa gripa A i virusa morbila”, navodi se u saopštenju, koj prenosi Sputnjik.

Pored toga, danas počinje testiranje vakcine “EpiVakKorona” na dobrovoljcima, uzrasta od 18 godina.

Ministarstvo zdravlja Rusije je 16. novembra izdalo dozvolu centru za sprovođenje postregistracionih studija vakcine “EpiVakKorona” protiv koronavirusa na 150 dobrovoljaca starijih od 60 godina i 18. novembra na tri hiljade dobrovoljaca.

Izvor:N1

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -