4.5 C
Belgrade
04. 12. 2020.

Fajzer je upravo objavio veoma ohrabrujuće vesti o vakcini

Kompanija Fajzer objavila je da je analiza treće faze testiranja vakcine protiv novog koronavirusa pokazala da je ova vakcina efikasna 95 odsto u sprečavanju infekcije, čak i kod starijih ljudi, kao i da nema ozbiljnih rizika po zdravlje.

CNN prenosi da će Fajzer od američke Administracije za hranu i lekove (FDA) tražiti dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima u roku od nekoliko dana.

Podaci su pokazali da je vakcina sprečila razvoj i blagih i teških oblika Kovid-19, saopštila je kompanija.

Vakcina je pokazala da je efikasna 94 odsto kod starijih odraslih osoba, koje su ranjivije na razvoj ozbiljnog Kovid-19 i koje ne reaguju snažno na neke vrste vakcina.

Rezultati ispitivanja – manje od godinu dana nakon što su istraživači započeli rad na vakcini – srušili su sve rekorde brzine za razvoj vakcine, što je proces koji obično traje godinama.

Prethodno je, na osnovu prvih rezultata bilo rečeno da vakcina pokazuje najmanje 90 odsto efikasnosti.

Ako FDA odobri vakcinu sa dve doze, kompanija Fajzer navodi da će na raspolaganju biti do 50 miliona doza do kraja godine, a do 1,3 milijarde do kraja sledeće godine.

Izvor:Nova.rs

Reklama

Trending

Igor Vuković: Nestvaran potez gradske vlasti u Pančevu

0
„U jeku velike zdravstvene i ekonomske krize u kojoj se nalazi čitava Srbija, nestvarna vest dolazi iz Pančeva. Gradska uprava grada Pančeva donela je...
- Reklamni prostor -