8.7 C
Belgrade
11. 04. 2021.

DA LI KORONA OŠTEĆUJE I SLUH?! Odgovor ćemo znati među PRVIMA U SVETU jer naši stručnjaci rade opsežno istraživanje

Da li korona virus oštećuje sluh, među prvima u svetu pokušaće da utvrde stručnjaci Klinike za uho, grlo i nos Kliničkog centra u Nišu opsežnim ispitivanjem u kojem će učestvovali više od stotinu pacijenata obolelih od ove opasne zarazne bolesti.

– Kolegijum ORL klinike razmatrao je novonastali problem sa korona virusom, doneli smo odluku da ispitamo da li pacijenti koji boluju od korone imaju problem i sa oštećenjem sluha. Do sada je poznato da korona virus, napada čulo mirisa i čulo ukusa. S obzirom da virus napada bukvalno sve unutrašnje organe i da još uvek svetska nauka ne zna mnogo toga, mi i dalje promatramo šta sve virus radi u organizmu i kakvu štetu pravi našim organima. Želeli smo da idemo korak ispred i da pored regularnog protokola lečenja naših pacijenata koji boluju od korone, vidimo da li slučajno virus napada i srednje i unutrašnje uvo i da li oštećuje sluh – objašnjava direktor ORL klinike prof. dr Dušan Milisavljević.

On navodi da je ispitivanje započeto i da se najteže obolelim kovid pacijentima koji se nalaze na bolničkom lečenju u Kliničkom centru u Nišu proverava sluh.

– Glavni napad korona virusa je u gornjim putevima gde je ORL regija. Virus napada moždano tkivo, oboleli imaju blagu nestabilnost, zujanje u ušima, ima puno simptoma koji su iz ORL regije. Želimo da sve to sažmemo i vidimo šta je sve to virus oštetio na glavi i vratu. ORL pregledom proveravamo sluzokožu nosa i grla, otoskopskim pregledom proveravamo i ušni kanal, bubnu opnu i dodatno audiometrom proveravamo sluh pacijentima. Ono što još uzimamo kao parameter jesu lekovi koje pacijenti uzimaju da vidimo da li možda nešto od lekova pored virusa može da ošteti sluh. Imamo za cilj da nakon preležanog virusa, kada pacijent izlazi iz bolnice, uzemo njihove kontakt brojeve telefona kako bi još dva puta, na mesec dana došli na kliniku da proverimo sluh, ali i posle koliko se vratilo čulo ukusa. Ovim ispitivanjem želimo da bolje upoznamo virus kako bi bolje lečili pacijente, a i naše znanje i rezultate podelili sa ostalim kolegama u Srbiji i svetu – pojašnjava naš eminentni stručnjaPrema njegovim rečima, ovakva ispitivanja su u začetku u svetu i još uvek nema jasnog stava povodom toga.

– U Americi su počeli da rade provere sluha, ali su to još male serije i mali brojevi pregledanih pacijenata. Mi gledamo da naše ispitivanje bude na stotinak pacijenata kako bi smo imali validne nalaze. Do sada imamo dvadesetak pregledanih pacijenata tako da je još rano za rezultate. Preliminarne nalaze ispitivanja imaćemo nakon mesec dana od izlaska pacijenata i prvog ispitivanja, a kompletan zaključak može se izvući tek posle tri meseca i drugog kontrolnog pregleda. Ispitivanje će sprovesti lekari i sestre ORL klinike koji nisu na rasporedu u kovid bolnicima nego će postepeno da ulaze i samo to da rade, kako ne bismo opterećivali ljude koji su već tamo nego dodatno sa svojim kadrom pojačavamo rad zdravstvenih služni – dodaje prof. dr Milisavljević

Pacijenti iz više starosnih grupa

– Pacijenti kojima se ispituje sluh su klasifikovani u nekoliko starosnih grupa. Starosnu grupu od preko 65 godina ćemo proveriti, ali nećemo uzimati kao reper s obzirom da se posle 65. godine sluh postepeno gubi. Jedno desetak starijih ćemo pregledati da vidimo da li je sluh možda oštećeniji nego što je normalno u tim godinama – priča prof. dr Milisavljević.

(Blic)

foto FB Dusan milisavljevic

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -