8.3 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Vučić: “Bar milion doza vakcina do kraja godine”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je gradilište nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu “Zemun ekonomija” na Batajničkom drumu u Beogradu, čija izgradnja bi trebalo da bude završena 1. decembra, a prvi pacijenti trebalo bi da budu primljeni dan kasnije.

Vučić je izjavio da niko nije verovao da za četiri meseca može da bude izgrađena tako velelepna bolnica.

“Čekamo kao ozeblo sunce da za sedam dana otvorimo makar ovaj kovid deo sa 500 mesta intenzivne nege. Mnogo će da nam znači. Kada prođe vreme virusa korona, onda ćemo ovu bolnicu koristiti za druge bolesnike”, rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija iz sopstvenih sredstava u ovu i bolnicu u Kruševcu uložiti 60 miliona evra, a za opremanje još oko 30 miliona evra.

“Bar milion doza vakcina do kraja godine”

Vučić je rekao i da će se država truditi i dati sve od sebe da u narednih mesec dana obezbedi vakcine protiv kovid virusa i da “ne pita koliko to košta”.Najavio je da će Srbija nabaviti “bar milion” doza vakcine protiv korona virusa do kraja godine.

“Pokušaćemo, naš je cilj. Ne mogu da garantujem. Ali da nabavimo bar milion doza do kraja godine. Da obezbedimo zdravstvene radnike”, rekao je Vučić tokom večernje posete gradilištu KOVID-bolnice u Batajnici, kod Beograda.

Kazao je da je Srbija deo plana Evropske unije “Kovaks”, i da će nabaviti vakcine koje će sebi nabaviti EU – Fajzer ili Moderna, ali da se razgovara i s “kineskim i ruskim partnerima”.

Vučić je naveo da je samo danas testirano više od 22.000 građana i da će taj dnevni nivo uskoro biti 30.000, što je iscrpljujuće za ljudske i finansijske kapacitete zdravstva u Srbiji.

On je najavio da će prve vakcine protiv korone, kad se nabave, biti date zdravstvenim radnicima, jer je njih 250.000 najugroženije, a potom vojsci i policiji. Napomenuo je i da će i sam primiti vakcinu zajedno sa prvim vojnicima.

Naveo je da je u Srbiji 1.500 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom.

Tokom obilaska novog objekta, Vučić je pozdravio radnike, poželio im srećan rad i zahvalio na borbenosti i želji da urade dobro za državu. Predsednik je poželio brzo ozdravljenje za 80 radnika koji su zaraženi koronavirusom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je sa Vučićem obišao gradilište, rekao je da su kiseoničke sobe već spremne.

Nova bolnica, čija je izgradnja počela 1. avgusta, biće multifunkcionalna, sa 550 kreveta intenzivne i oko 800 poluintenzivne nege, a imaće ukupno 18.000 kvadrata. U njoj će, prema najavama, raditi 1.500 medicinara.

Osim ove, gradi se i kovid bolnica u Kruševcu, koja bi trebalo da bude gotova do Svetog Nikole, a u kojoj će biti zaposleno 900 medicinskih radnika, prenose beogradski mediji.

Izvor:N1

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -