11.3 C
Belgrade
28. 02. 2021.

Tramp ili Bajden? Šta pokazuju ankete dan pred izbore u SAD

Američki izbori imaju referendumski karakter i karakteriše ih činjenica da je veliki broj građana već glasao, izjavio je danas asistent na FPN i urednik portala „američki-izbori”, Milan Krstić.

Krstić za Tanjug kaže da je zaključno sa jučerašnjim danom glasalo više od 90 odsto Amerikanaca, što znači da su dve trećine onih koji će glasati, već glasali, jedni putem pošte, drugi su koristili instrument takozvanog ranog glasanja.

Osnovna karakteristika koja ove izbore razlikuje od prethodnih je to što nije reč o izbornom danu, već izbornom procesu, napominje Krstić.

Krstić objašnjava da su izbori referendumski imajući u vidu stepen polarizacije u SAD i činjenicu da je Tramp figura koja i sama deli Ameriku na one koji ga ne podnose i one koji ga obožavaju.

„Taj referendumski karakter će ovog puta biti mnogo više istaknut u odnosu na prethodnih nekoliko decenija”, istakao je Krstić.

Ankete pokazuju da je vođstvo Džozefa Bajdena veliko, i da su mu šanse da pobedi 90 odsto, ali i preostalih 10 odsto, kako i sam istraživač Nejt Silver kaže, ne znači da je nemoguće da pobedi Tramp.

U tom smislu na umu treba imati nekoliko stvari, a to je da, koliko god Bajden da vodi na nacionalnom nivou po broju glasova u odnosu na ukupan broj, veća je šansa da Tramp uspe da stigne Bajdena u ključnim kolebljivim državama.

„Čak iako izgubi u ukupnom broju glasova na nivou čitavih SAD, kao što je i Hilari Klinton imala nekoliko miliona glasova više od njega na čitavom SAD, ali je on na kraju pobedio zbog tog čuvenog elektorskog sistema kako se biraju predsednici SAD”, rekao je Krstić.

Krstić navodi i da su istraživanja možda sada manje precizna zbog kovida 19 i dodaje da treba imati na umu i da postoji neka vrsta suzdržavanja desno orijentisanih birača da kažu da će glasati za Trampa.

„Međutim, ako uzmemo i sve to u obzir, razlika koju ima Bajden po svim tim istraživanjima je mnogo veća nego ona koja je imala Klinton 2016. godine”, istakao je Krstić.

Veruje da će na kraju rezultati biti priznat i da će doći do mirne tranzicije vlasti, ali da će tom prethoditi jedan „vrući novembar”.

Kaže da je vrlo moguće da rezultati izbora neće odmah biti poznati zbog toga što će se rezultati onih koji su glasali početi da se broje nakon što se završi izborni dan.

„Tramp nema poverenje u poštu SAD i u sistem glasanja poštom, Demokrate sa druge strane iskazuju sumnju da neki strani akteri mešaju u tok izbora. I jedni i drugi ostavljaju prostor da mogu eventualno ako ne budu zadovoljni rezultatom izbora da se žale”, nagovestio je Krstić. Krstić u tom smislu ne isključuje ni proteste.

Krstić je najavio da će u utorak, 3. novembra putem portala „američki-izbori” građani moći da prate program povodom izbora u SAD sa početkom u 19 časova.

Pratiće se dešavanja na biračkim mestima, izlaznost, biće uključenja iz SAD, kao i gostiju iz Srbije i regiona.

Reklama

Trending

Završeno zasedanje Kriznog štaba, dr Kon: “U petak ćemo doneti odluku...

0
Krizni štab za borbu protiv korona virusa na današnjem zasedanju nije predložio nikakve nove mera, već je odlučeno da se ovo vladino telo ponovo...
- Reklamni prostor -