8.7 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Suzavac i šok bombe na protestu u Parizu, demonstranti napali policiju (VIDEO)

Francuski policajci ispalili su u Parizu suzavac i šok bombe za vreme protesta protiv policijskog nasilja, nakon što su ih maskirani demonstranti napali pirotehnikom, kamenjem i podigli barikade.

 Većina demonstranata protestovala je mirno, ali nekoliko manjih grupa se sukobilo s policijom.

Dva automobila, motocikl i građevinski materijal su zapaljeni. Vlasti Pariza kažu da je uhapšeno devet osoba, prenosi BBC.

Sukobi grupa demonstranata policijskih snaga nastavili su se i uveče. Zapaljeni su novinski kiosk, ulaz u Francusku banku i pivnica pokraj nje, u blizini Trga Bastilje, zbog čega su vatrogasci morali intervenisati.

Demonstranti su gađali policiju kamenim kockama kojima je popločan trg.

Nekolicina u crnom prevrnula je kombi i pomoću ograda i predmeta uzetih s gradilišta napravila barikade i gađala policajce, rekla je novinarka na mestu događaja. Goreli su kontejneri za otpad i automobili,,prenosi AFP.

Hiljade ljudi protestovale su i u Lillu, Renu, Strazburu, Bordou, Monpeljeu i drugim gradovima.

Protesti su usledili nakon što su ove nedelje objavljeni snimci sigurnosnih kamera, na kojima se vidi kako su trojica policajaca u Parizu 21. novembra pretukla crnog muzičkog producenta Mišela Zeclera.

Incident je raspirio nezadovoljstvo i zbog predloga zakona koji bi mogao ograničiti prava novinara da izveštavaju o policijskoj brutalnosti. Tim bi se zakonom ograničila mogućnost snimanja policajaca dok obavljaju svoje dužnosti.

Organizacijama novinara i grupama za građanske slobode, koji su organizovali proteste, pridružili su se krajnje levi militanti, ekološki aktivisti i članovi pokreta “Žutih prsluka”, koji protestuju protiv vlade već dve godine.

Izvor:N1

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -