8.7 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Novi soj pregazio Južnu Afriku, više od milion zaraženih

Samo nekoliko dana nakon otkrića ukupan broj slučajeva novog koronavirusa u Južnoj Africi premašio je milion, saopštilo je tamošnje ministarstvo zdravlja. Odeljenja u bolnicama pretrpana su pacijentima, a zdravstveni radnici otkazuju odmore kako bi dalje mobilizovali osoblje i rešili ogroman priliv pacijenata.
Prag od milion zaraženih Južna Afrika je prešla za samo devet dana. Ranije početkom decembra, u toj najviše pandemijom pogođenoj afričkoj zemlji, broj zaraženih covid-19 iznosio je 800.000 ljudi, a zatim je za samo dve nedelje dostigao 900.000.
Bolnice i medicinski centri prenatrpani su pacijentima, a zdravstveni radnici otkazuju odmore kako bi mobilizovali osoblje i rešili ogroman priliv pacijenata.
Mediclinic International Plc, jedna od tri najbolje mreže privatnih bolnica u zemlji, saopštila je u nedelju da je porast slučajeva doveo zdravstveni sistem do pucanja – osoblje, opremu i kapacitete za teško bolesne pacijente.
Mreža naučnika koja je pratila genetiku koronavirusa širom Južne Afrike otkrila je novu varijantu virusa, nazvanu 501.V2. Naučnici tvrde da je nova varijanta izraženija na jugu i jugoistoku zemlje i da dominira u uzorcima uzetim u oktobru.
Savet za koronavirus, najviše vladino telo za borbu protiv pndemije, odlučilo je u nedelju da uvede dodatna ograničenja i stroža pravila u zemlji.
Najveći dnevni broj novih slučajeva zabeležen je 25. decembra, kada je registrovano 14.796 novoinficiranih, čime je oboren rekord iz jula, kada je broj novih slučajeva prvi put dostigao 14.000 u jednom danu.
Od otkrića novog soja virusa korona, nekoliko zemalja otkazalo je letove za Južnu Afriku, što je dodatni udarac za već pogođeni sektor transporta i turizma.
Izvor:Nova.rs

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -