8.3 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Epidemiolozi: Još najmanje godinu dana do vraćanja u normalu

Polovina epidemiologa, koji su učestvovali u anketi koju je sproveo Njujork tajms, kazala je da neće promeniti svoje ponašanje, odnosno odustati od mera kojih se pridržavaju kako bi se zaštitili od virusa, sve dok 70 odsto stanovništva ne bude vakcinisano.

Njih još 30 odsto kazalo je da će „ublažiti“ neke mere kada sami prime vakcinu. Pri tome, većina njih veruje da će čak i uz vakcine, biti potrebno godinu a možda i više pre nego što se život vrati u normalne tokove.

Njujork tajms sproveo je anketu među 700 epidemiologa pitajući ih između ostalog i o aktivnostima koje su imali, ili koje bi bili spremni da imaju, u poslednjih 30 dana.

Rezultati pokazuju da je većina ispitanika bila spremna da se prihvati samo tri stvari – odlazak u kupovinu namernica ili apoteku (90 odsto), preuzimanje pošte bez mera predostrožnosti (72 odsto) i učestvovanje u fizičkim aktivnostima napolju sa prijateljima (62 odsto).

Istovremeno skoro svi ispitanici su izbegavali odlazak na sportske događaje, koncerte, svadbe, sahrane kao i druženje sa osobama koje ne poznaju.

Takođe, manje od deset odsto epidemiologa koji su popunili anketu su bili spremni da posećuju crkve, vežbaju u zatvorenim prostorima, putuju avionom, rade u kancelariji koju dele sa kolegama, rukuju se i grle sa prijateljima.

Epidemiolozi su oprezni i kada se radi o posećivanju restorana (njih tek 12 odsto je ručalo u zatvorenom lokalu), kao i kada se radi o odlasku kod frizera (29 odsto) i vožnji javnim prevozom (11 odsto).

Upitani kako će provesti dolazeće praznike, tri četvrtine epidemiologa su rekli ili da ih uopšte neće slaviti ili da će biti u krugu jedino članova svog domaćinstva. U poređenju sa istom anketom koju je Njujork tajms radio tokom proleća, pojedini epidemiolozi se sada manje plaše druženja na otvorenom, dodirivanja površina i slanja dece u školu, ali ih istovremeno više brine prenošenje virusa u zatvorenom prostoru.

Kako čuvati decu?

Odgovarajući na pitanja koja se odnose na decu, većina epidemiologa je kazala da nije ili da ne bi bila spremna da pošalje decu u vrtić (74 odsto), zatim da dozvoli deci okupljanje sa prijateljima na otvorenom (74 odsto), dok njih 94 odsto ne bi dozvolilo deci druženje sa vršnjacima u zatvorenom.

Najrizičnije situacije za zaražavanje

Njujork tajms sastavio je listu aktivnosti koje je potrebno izbegavati kako bi se što više smanjio rizik od zaražavanja. Lista je napravljena na osnovu odgovora epidemiologa i podrazumeva pre svega boravak u zatvorenom prostoru u kome postoje osobe koje ne nose masku, a zatim i duži boravak u zatvorenim prostorima čak i kada svi nose maske. „Nemojte jesti u zatvorenom prostoru u restoranu ili u kući kod prijatelja. Nemojte imati blizak kontakt bez maske nigde, čak ni na otvorenom. Ako morate da letite, probajte da ne jedete i ne pijete u avionu. Ako idete na posao, nemojte ručati u istoj prostoriji gde i vaše kolege. Zajednički obroci doveli su do pojavljivanja žarišta u bolnicama“, piše Njujork tajms. List dodaje i da „Maske nisu savršene“, te da je najsigurnija zaštita izbegavanje kontakata.

Izvor:Danas

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -