11.3 C
Belgrade
28. 02. 2021.

Bela kuća: Naredna dva dana ključna u Trampovoj borbi protiv koronavirusa

Predsednik SAD Donald Tramp prošao je kroz veoma zabrinjavajući period i narednih 48 sati biće ključno u lečenju njegove infekcije korona virusom, izjavio je zvaničnik Bele kuće Mark Midouz.

Midouz, šef Trampovog kabineta, rekao je da američki predsednik, koji je od juče u vojnoj bolnici, “još nije na jasnom putu ka potpunom oporavku”.

Njegovi komentari su u suprotnosti s izjavama Trampovih lekara.

Ranije je Trampov doktor Šon Konli rekao novinarima da je šef Bele kuće u dobrom stanju i da nije imao groznicu u prethodna 24 časa. Konli nije odgovorio na više puta postavljeno pitanje da li je Trampu u nekom trenutku dat dodatni kiseonik.

“U četvrtak nije dobio kiseonik. Sada ne dobija. A juče kada smo svi bili tu, nije bio na kiseoniku”, kazao je Konli.

Međutim, izvor čiji identitet Asošiejted pres ne otkriva, rekao je da je Tramp primio kiseonik u Beloj kući pre nego što je prebačen u vojnu bolnicu, nekoliko sati nakon potvrde da je zaražen koronavirusom.

Konli je danas odbio da kaže kada se tačno Tramp razboleo, rekavši da je u četvrtak posle podne počeo da pokazuje “kliničke indikacije” zaraze koronavirusom, ranije nego što je javnosti do danas bilo poznato. Dodao je da se simptomi koje Tramp ima, među kojima su kašalj i zapušenost nosa, “sada rešavaju i poboljšavaju”.

Tramp je smešten u bolnicu nakon što je pozitivno testiran na koronavirus, a zvaničnici Bele kuće su tokom jučerašnjeg dana insistirali da njihov šef ima samo “blage simptome”. Konli je sinoć naveo da je Tramp u bolnici primio lek remdesivir, a da je prethodno, dok je još bio u Beloj kući, uzeo jedan eksperimentalni lek.

Više Trampovih bliskih saradnika takođe je zaraženo koronavirusom. Sumnja se da se Tramp zarazio prošle subote, kada je u Beloj kući predstavio kandidatkinju za sudiju Vrhovnog suda SAD Ejmi Koni Beret.

U Beloj kući je tog dana bilo 150 ljudi koji su se grlili i rukovali, a većina nije nosila masku. Bilo je i nekoliko prijema u zatvorenom prostoru, na kojima su Beret, članovi njene porodice, senatori i drugi zvaničnici bili blizu jedni drugima.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u SAD kod više od 7,5 miliona ljudi, od kojih je umrlo više od 213.000.

N1

Reklama

Trending

Završeno zasedanje Kriznog štaba, dr Kon: “U petak ćemo doneti odluku...

0
Krizni štab za borbu protiv korona virusa na današnjem zasedanju nije predložio nikakve nove mera, već je odlučeno da se ovo vladino telo ponovo...
- Reklamni prostor -