10.5 C
Belgrade
01. 03. 2021.

Bajden oborio još jedan istorijski rekord na najneizvesnijim izborima u Americi

Demokratski kandidat Džo Bajden je danas postigao ono što nijedan demokratski predsednički kandidat nije u poslednje 72 godine, tačnije od 1948. – osvojio je tradicionalni republikanski bastion Arizonu. Ali tu se nije zaustavio. On je danas oborio još jedan nesvakidašnji rekord. Iako još nisu izbrojani svi glasovi, prema poslednjim projekcijama Bajden je postao predsednički kandidat koji je dobio najviše glasova u istoriji!

Zbir Bajdenovih glasova, prema poslednim podacima, iznosi 69.759.833, što je više i od rekorda Baraka Obame koji je 2008. godine sakupio 69.498.516 glasova. S druge strane, to je za 3,9 miliona glasova nego što je imala Hilari Klinoton tokom bitke za predsedničko mesto s Bajdenovim protivkandidatom Donaldom Trampom 2016, piše Gardijan.

Republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donald Tramp do sada je prikupio 67.160.663 glasova, čime je takođe premašen rekord od pre četiri godine, što Trampa po ovom kriterijumu svrstava na treće mesto.

To su samo pokazateli, podseća britanski Gardijan, da je izlasnost Amerikanaca na ove izbore bila ogromna. Više od 100 miliona birača iskoristilo je mogućnost privremenog glasanja.

Uprkos Bajdenovoj prednosti, još je rano govoriti ko bi zvanično mogao da bude prvi čovek najmoćnije države sveta. Najpre, zato što nisu svi glasovi elektorskog koledža izbrojani, ali i zato što bi zvanično proglašenje pobednika na izborima očekuje tek 6. januara naredne godine u Kongresu.

Blic

Reklama

Trending

VUČIĆ: Srbi zarađuju prosečnu platu od 700 evra!

0
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za neke problem kada Srbija raste. Vučić po dobro poznatom običaju nije naveo ko su ti...
- Reklamni prostor -