10.5 C
Belgrade
01. 03. 2021.

ŠAPIĆ: Vladu formiramo u vanrednim okolnostima, nacionalni interesi biće važniji od partijiskih

Lider Srpskog patriotskog saveza i nedavno reizabrani predsednik gradske opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić istakao da on Vladu koja će narednih dana biti izabrana razume kao koncentracionu, koja će biti formirana u vanrednim okolnostima za Srbiju i ceo svet, te da će u njoj nacionalni interesi biti važniji od partijiskih.

On je večeras gostujući u emisiji “Utisak nedelje” ponovio da od predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića nije tražio ništa tokom pregovora o učešću u novoj Vladi.

– Smatrao sam da je na osnovu našeg broja glasova, a on je 15 puta manji od broja glasova SNS-a, nepristojno i politički nerealno imati neke zahteve. Vučić je smatrao da ono što sam ja i ljudi iz SPAS-a radili dobro i da možemo da napravimo neki dogovor. Na osnovu toga je predložio da dobijemo to jedno ministarstvo – rekao je Šapić.

Naveo je da ministar koji dolazi iz redova SPAS-a, Ratko Dmitrović, apsolutno referentan da vodi resor za za brigu o porodici i demografiji.

– Porodica i briga o populacionoj politici je nešto čemu smo mi posvetili dosta pažnje u programu i to ministarstvo je bilo prilično važno za nas. Nije Vučić rekao da Ratko Dmitrović bude ministar nego sam to učinio ja i niko u našoj stranci neće odlučivati umesto mene i stranačkih organa. Ratko Dmitrović se demografijom i populacionom politikom bavi već 30 godna. To je čovek širokog obrazovanja, koji se tokom cele svoje karijere trudio da zaštiti srpski narod. Mislim da je on neko ko je u ovom momentu apsolutno referentan da vodi to ministarstvo – istakao je Šapić.

Odgovarajući na pitanje šta je moglo da podstakne Aleksandra Vučića da najavi borbu protiv organizovanog kriminala, rekao da je to možda moglo da bude nekoliko ubistava koja su se u poslednje vreme dogodila u Beogradu.

– Nadam se da će država reagovati. Te dve velike kriminalne grupe su daleko proširile snagu, ne samo ovde, već i u Evropi i nema nijedne veće pošiljke narkotika bez njih – rekao je Šapić aludirajući na crnogorske narko klanove.

Komentarišući da li će Aleksandar Vulin moći da se izbori sa tim, on je kazao da neće ulaziti u odluke po pitanju svakog ministarstva.

– Ne mogu da znam na osnovu čega su donete odluke o kadrovima, ali pretpostavljam da predsednik misli da on to može i tačka – rekao je.

Predsednik SPAS-a osvrnuo se i na nedostatak dijaloga među akterima na političkoj sceni Srbije, te izrazio nadu da će on u budućnosti moći da se odvija bez intervencije bilo koga iz inostranstva.

– Nadam se da kako vreme bude odmicalo “doći u pamet” i da ćemo moći da sednemo i razgovaramo jedni sa drugima bez koordinacije stranaca – naveo je Šapić.

Upitan da li će se saradnja sa SNS biti nastavljena u narednim izbornim ciklusima, te da li će Aleksandra Vučića njegova stranka podržati na predsedničkim izborima, a naprednjaci zauzvrat njega podržati u kandidaturi za gradonačelnika Beograda, istakao je da o tome nije razgovarao sa Vučićem.

– Nismo razgovarali o beogradskim i predsedničkim izborima. Oni su za godinu i po dana, ne kažem da nećemo razgovarati o tome. SNS je mogao bez nas i u Vladi i na Novom Beogradu, ja njima nisam bio potreban, da li ćemo razgovarati o budućim izborima, videćemo – rekao je Šapić.

Izvor:Blic

Reklama

Trending

VUČIĆ: Srbi zarađuju prosečnu platu od 700 evra!

0
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za neke problem kada Srbija raste. Vučić po dobro poznatom običaju nije naveo ko su ti...
- Reklamni prostor -