10.5 C
Belgrade
01. 03. 2021.

Sahranjen patrijarh Irinej u kripti Hrama Svetog Save

Hiljade vernika oprostilo se od patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je poglavar Srpske pravoslavne crkve sahranjen danas.

Nakon liturgije i opela, pripadnici Garde Vojske Srbije preneli su kovčeg patrijarha u kriptu hrama.

Samom činu sahrane prisustvovali su vladike i sveštenici, ali ne i javnost, zbog skučenog prostora i mera zaštite od korona virusa.

Patrijarh Irinej preminuo je 20. novembra od posledica Kovida-19, nakon što je dve i po nedelje bio u bolnici.

Nad odrom Irineja poklonio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da je patrijarh „sklopio oči onako kako je i živeo, u miru sa sobom, bogom, crkvom i ljudima”.

„Dobro je znao da su nada i vera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razume, koja pobeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi”, rekao je Vučić.

Sahrani patrijarha prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i drugi zvaničnici.

Dodik je kazao da je patrijarh Irinej „imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno”.

„Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Republiku Srpsku. Kod nas nije bio gost, bio je pastir svih nas”, rekao je.

Vernici su odavali poštu Irineju, ali nisu mogli da celivaju kovčeg preminulog poglavara SPC zbog protivepdemijskih mera.

Opelo patrijarhu služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom nakon liturgije.

Besedu na liturgiji držao je episkop bački Irinej, koji je kazao da je pokojni patrijarh bio izložen nepravednim osudama da nije dovoljno savremen, da je previše rigidan, ili da je suviše popustljiv i spreman na kompromise.

“Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira među ljudima, hrišćanima i narodima”, rekao je episkop.

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo saučešća ruskog patrijarha Kirila.

„Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je ceo svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi”, pročitao je mitropolit Ilarion iz pisma.

Patrijarh Irinej je 4. novembra primljen u vojnu bolnicu u Beogradu, dan pošto je potvrđeno da je zaražen virusom korona.

Zdravstveno stanje mu se pogoršalo u četvrtak, 19. novembra, saopštio je konzilijum lekara bolnice, a prenela SPC.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je u petak, nekon čega je u Srbiji proglašena trodnevna žalost.

Patrijarhovo telo je juče bilo izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde je održana liturgija povodom Aranđelovdana, a potom i pomen patrijarhu.

Uprkos propisanim merama zaštite, mnogi u Sabornoj crkvi nisu nosili maske i držali odstojanje.

Nakon toga je kovčeg prenet u Hram Svetog Save, gde ga je dočekao špalir pripadnika Vojske Srbije i sveštenstvo arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke, a brojni vernici iskazali počast Irineju.

U Hramu je održan mali pomen za pokoj duše patrijarha, nakon čega su sveštenici nad odrom čitali Sveto Jevanđelje sve do zaupokojene liturgije u devet sati ujutro u nedelju.

Nekoliko dana pre nego što je saopšteno da je zaražen korona virusom, patrijarh je služio višesatnu liturgiju i opelo na sahrani mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, koji je preminuo 30. oktobra od posledica Kovida-19.

Irinej je rođen 27. avgusta 1930. godine u selu Vidove kod Čačka.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog, kako glasi puna titula.

(BBC News)

Reklama

Trending

VUČIĆ: Srbi zarađuju prosečnu platu od 700 evra!

0
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za neke problem kada Srbija raste. Vučić po dobro poznatom običaju nije naveo ko su ti...
- Reklamni prostor -