11.8 C
Belgrade
01. 12. 2021.

Sahranjen mitropolit Amfilohije, dan žalosti u delu Crne Gore

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sahranjen je poslije 14 časova u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Sahrani i višečasovnoj liturgiji prisustvovali su patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej koji je predvodio opelo i liturgiju, vladike ostalih eparhija SPC, kao i predstavnici drugih pravoslavnih crkava.

Prisutni su bili i predstavnici Katoličke crkve i Islamske verske zajednice, državni funkcioneri, među kojima predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić, predstavnici političkih partija nove parlamentarne većine, te čelnici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Više hiljada vernika i građana je okupljeno ispred hrama, koji su prethodna dva dana u mimohodu odavali počast mitropolitu Amfilohiju, pred Cetinjskim manastirom i hramom u Podgorici gdje je mitropolitovo telo bilo izloženo.

Okupljenima se obratio patrijarh Irinej koji je saopštio, da je mitropolit Amfilohije kao amanet ostavio “ljubav prema Kosovu i Metohiji i da se obnovi kapela na Lovćenu”.

Episkop Joanikije, koji je postavljen za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske nakon smrti Amfilohija, rekao je da “plače Crna Gora i ima za kime da plače”.

“Ali taj plač će se pretvoriti u radost, jer je Amfilohije bio čovek jevanđeoski. Svakoga gladnoga je nahranio, beskućnika primio, sve trpio, svakoga uvažio i milovao svojom ljubavlju. Bio je čovek Hristove golgote i vaskrsenja“, rekao je Joanikije.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je obraćajući se nad odrom mitropolita Amfilohija ukazao je, između ostalog, na njegovu borbu za status crkve u Crnoj Gori.

“Nadam se da ćeš biti posljednji vladika koji je morao braniti Crkvu od dela svog naroda, a branio si je i odbranio tako da si svakom unapred oprostio. Čuvaj nam i blagosiljaj Crnu Goru, živelo pomirenje i živela Crna Gora”, rekao je Bečić.

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je saopštio da ovaj dan predstavlja “litiju nad svim litijama koje su se slile iz svih krajeva, a koju predvodi sam mitropolit Amfilohije”.

“Građani Crne Gore su ostali bez velikana koji stoji rame uz rame sa Svetim Petrom Cetinjskim i Njegošem. Tako će tri jerarha Crne Gore da se slave tri dana uzastopno”, rekao je Krivokapić.

Srpski književnik Matija Bećković je rekao da “ispraćamo na dalek put mitropolita Amfilohija, onako kako su samo ispraćani Kralj Aleksandar (Karađorđević) i patrijarh Pavle”.

“Srećan put kažemo mi, a nebesa uzvraćaju dobrodošao Amfilohije”, rekao je Bećković.

Okupljenima se prvi obratio Episkop bački Irinej koji je smrt mitropolita Amfilohija okarakterisao privremenim rastankom.

Iz SPC su najavili da će u svim crkvama i manastirima u Crnoj Gori, 1. novembra, biti služena liturgija.

Dan žalosti je nedelju proglašen u šest opština, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u celoj državi, što je od Vlade u tehničkom mandatu tražio mandatar Zdravko Krivokapić.

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije je prethodnih 30 godina bio na čelu Mitropolije u Crnoj Gori.

U tom periodu izgrađen je Hram u kome je sahranjen, treći po veličini u pravoslavnom svetu, sa najvećim zvonom na Balkanu teskim 11 tona, čija je izgradnja trajala 20 godina.

Izvor: Slobodna evropa

Foto: D. Milovanović/Novosti.rs

Reklama

Trending

Prof. dr Ratko Ristić: RIO TINTO- Istina o eksploataciji litijuma u...

0
Prof. dr Ratko Ristić, hidrolog i ekolog, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu i prodekan Univerziteta u Beogradu na skupu u Koštunićima "Svaki čovek treba da...
- Reklamni prostor -