-3.5 C
Belgrade
07. 03. 2021.

Medojević: Amfilohiju nije mesto u pregovorima o Vladi, vreme je da se sveštenici vrate u manastire a DPS-u zabrani dalji rad

Predsednik “Pokreta za promjene” (PzP), sa izborne liste “Za budućnost Crne Gore” Nebojša Medojević, izjavio je da crkvi nije mesto u dnevnoj politici i da mitropolitu Amfilohiju nije mesto u pregovorima o sastavu nove crnogorske vlade.

Medojević je u emisiji Intervju na RTCG rekao da Crkva traži da 10 ljudi bliskih njoj budu na listi “Za budućnost Crne Gore”, ali da se na kraju sve svelo na kandidata za premijera Zdravka Krivokapića.

– On je bio “broj jedan” zato što je to tražila crkva da bi podržala našu listu – rekao je Medojević.

Razumljiva je, kako je naveo, veza Krivokapića sa Amfilohijem, ali je sada vreme da se Crkva vrati svom primarnom zadatku.

– Ono što je crkva radila istorijski sjajno to su litije, mislim da je najbolje da se sveštenici sada vrate u manastire, da nastave tu svoju misiju moralne obnove – rekao je Medojević.

Lider PzP-a je kazao da ceni SPC, da je vernik i da je dao maksimalan doprinos da se crkva zaštiti, ali je i uputio apel crkvenim velikodostojnicima da poštuju Ustav, gde se jasno navodi da je crkva odvojena od države.

Pojasnio je da se nije sastao sa Krivokapićem jer je još ranije rekao da kandidat za mandara ima podršku pet poslanika njegovog pokreta.

– Kada dobije zvanični mandat od predsednika, mi smo spremni da se sastanemo i da razgovaramo o ciljevima i prioritetima vlade, gde možemo dati najbolje doprinose i biti najkorisniji. Naravno da očekujemo od mandatara da nas obavesti kakvo je njegovo viđenje vlade – rekao je, između ostalog, Medojević.

Rekao je da će, u slučaju da Krivokapić pod “pritiskom lobija” kaže da PzP ne može biti u vladi, da će glasati za vladu i dati joj manjinsku podršku, te da je neće je rušiti, ali da će je kritikovati.

Dodao je da članice DF-a misle da treba povući sankcije Rusiji, ali da drugi konstituenti vlasti ne dele taj stav.

To pitanje će, kako je rekao, biti predmet dogovora, jer nije bilo jedno od stavki u potpisanom sporazumu.

Medojević se zalaže i da se DPS-u Mila Đukanovića zabrani rad, ali dodaje da se sa tim ne slažu drugi konstituenti.

Izvor: Blic
Foto: AFP/Savo Prelević

Reklama

Trending

Vučić o privođenju Kokeze: “Ne razumem zašto je čovek u kog...

0
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je večeras na aerodromu “Nikola Tesla” novi kontingent sa ruskim vakcinama “Sputnjik V”. Avion srpske nacionalne avio-kompanije “Er Srbija” sleteo...
- Reklamni prostor -