-3.5 C
Belgrade
07. 03. 2021.

Krivokapić predložio kandidate za ministre u novoj Vladi Crne Gore

Kandidatkinja za ministarku odbrane je profesorka bezbednosti Olivera Injac, za ministra unutrašnjih poslova advokat Sergej Sekulović, a za potpredsednika Vlade lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, saopštio je mandatar za sastav crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić.

Kandidatura Injac je potpuno iznenađenje jer je prema sinoćnjim informacijama, koje je objavila i agencija Beta, ali i većina crnogorskih medija kandidat za ministra odbrane bio vlasnik kompanije Cerovo Goran Đurović.

Injac nije poznata široj javnosti, nikada se nije javno oglašavala po bilo kom pitanju, a predaje na privatnom Univerzitetu čiji je jedan od vlasnika predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Krivokapić je na konferenciji u Podgorici kazao da je razgovarao sa više kandidata za mesto ministra odbrane, između ostalih sa Goranom Đurovićem.

“Đurović je redak čovek koji se pokazao u svojoj profesiji sa kojima sam ja razgovarao. Ima izuzetne rezultate, dobrotvor i menadžer. Da bismo imali reprezente koji treba da iskažu najveću vrednost evro-atlantskih integracija ministar odbrane mora da ima kvalifikacije. Injac je napisala veliki broj radova i učestvovala je u izradi strategija bezbednosti, ne kao pripadnik Demokratske partije socijalista (DPS) nego kao ekspert. Prepoznata je kao neko ko je jedinstven i ne možete da nađete u tom delu nekog ko može da se poredi sa njom”, rekao je Krivokapić.

Injac je, kako je rekao mandatar Zdravko Krivokapić, jedina profesorka bezbednosti u Crnoj Gori.

To što je zaposlena na Univerzitetu Donja Gorica, za Krivokapića nije važno, jer kako kaže, on ne gleda je li univerzitet državni ili privatni već gleda ko je šta radio.

Na pitanje zašto je odustao od Abazovića koji je ranije slovio za ministara odbrane, Krivokapić je kazao da je njegova namera bila da, u cilju racionalizacije uprave, potpredsednik Vlade bude i na čelu jednog resora. Međutim, kako ističe, nije bilo konsenzusa političkih subjekata za to rešenje.

“Od trenutka kada je postalo jasno da sve političke stranke, izuzev URE, imaju jasan stav da je to diskriminacija, ja sam odlučio da poštujući princip časti i pravičnosti, mesto potpredsednika ponudim Abazoviću, a da ostala mesta ponudim ekspertima”, objasnio je Krivokapić.

Krivokapić je na konferenciji za medije u hotelu “Centre Ville” u Podgorici saopštio i ostatak imena koji će činiti novu Vladu.

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija – Tamara Srzentić

Ministarstvo odbrane – Olivera Injac

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sergej Sekulović

Ministarstvo ekologije – Ratko Mitrović

Ministarstvo spoljnih poslova – Đorđe Radulović

Ministarsvo ekonomskog razvoja – Jakov Milatović

Ministarstvo kapitalnih investicija – Mladen Bojanić

Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede – Aleksandar Stijović

Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta – Vesna Bratić

Ministarstvo zdravlja – Jelena Borovinić Bojović

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja – Milojko Spajić

Ministarstvo pravde i manjinskih prava – Vladimir Leposavić

Većina predloženih kandidata je ideološki ili rodbinski bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Vlada treba da bude izabrana 2. decembra.

Mandatar je rekao da ovu Vladu ne sastavlja niko osim njega.

“Hipoteza koja je jedina mera izbora ovih kandidata je kompetentnost. Nijedan od kandidata nije moj prijatelj, niti rođak. Zasigurno kad bi svako od nas pojedinačno sastavljao ovu Vladu sastavio bi je drugačije”, poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li je Ratko Mitrović njegov prijatelj, Krivokapić je odgovorio odrično.

“Posećujemo se dva puta u toku izborne kampanje. Ja zamišljam prijatelja kao nekog sa kim pojedete džak soli. Ratka Mitrovića doživljavam kao stručnjaka koji može da se nosi sa ovim izazovom”, istakao je mandatar.

Krivokapić je najavio da će eskpoze sa kandidatima za sastav nove Vlade biti dostavljen Skupštini u ponedeljak u osam sati.

Izvor:N1

Reklama

Trending

Vučić o privođenju Kokeze: “Ne razumem zašto je čovek u kog...

0
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je večeras na aerodromu “Nikola Tesla” novi kontingent sa ruskim vakcinama “Sputnjik V”. Avion srpske nacionalne avio-kompanije “Er Srbija” sleteo...
- Reklamni prostor -