10.4 C
Belgrade
20. 04. 2021.

Vučić za Rojters: Sporazumi važni za mir, ne kažem da smo blizu političkog rešenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić umanjio je nade da bi sporazum o ekonomskoj saradnji sa Kosovom uz posredstvo Sjedinjenih Država mogao uskoro dovesti do političkog sporazuma, navodi Rojters, a prenosi RSE.

Srbija i Kosovo su početkom septembra u Vašingtonu uz prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa potpisali sporazume o ekonomskoj normalizaciji.

U razgovoru za Rojters, Vučić je sporazume opisao kao veliki korak z pravom smeru, ali još uvek daleko od političke normalizacije, prenosi RSE.

“Mislim da su takvi sporazumi veoma važni za očuvanje mira i da jednom zauvek svi rešimo naše probleme kako bismo imali jasnu budućnost za našu decu”, rekao je Vučić za Rojters. “Ne kažem da smo blizu političkog rešenja”, rekao je Vučić, iako je, kako navodi Rojters, ekonomsku saradnju opisao ka “ključnu” za bilo kakve buduće političke dogovore.

U intervjuu Vučić je opisao budućnost Srbije na način na koji bi uključivala balansiranje veza sa Istokom i Zapadom, čak i ako bi to značilo povremena ljutnja na obje strane. “Ako živite u maloj zemlji koja je geografski na raskršću, onda bi vaša politika trebalo biti održavanje stabilnosti i mira, bilo tako što se ne svađate ni s kim, što je nemoguće, bilo da se svađate sa svima jednako”, rekao je Vučić Rojteersu.

“Srbija je na svom evropskom putu, ali Srbija mora živeti i ima prijatelje u SAD-u ali isto ima prijatelje kojih se ne stidi u Moskvi i Pekingu”, dodao je.

Dodao je da je Srbija “na evropskom putu, ali da mora da živi”.

Povodom nedavnog otkazivanja učešća na planiranoj vojnoj vežbi sa Belorusijom i Rusijom, i suspendovanja vojnih aktivnosti sa svim partnerima u narednih šest meseci, Vučić je rekao da Srbija “ponekad mora da štiti vojnu neutralnost tako što će biti sasvim sama”.

U Srbiji se nalazi delegacija vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođena izvršnim direktorom Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom koja je Beograd je doputovala nakon posete Prištini. Prilikom posete u Beogradu je simbolično otvorena kancelarija DFC-a nakon sastanka predsednika Srbije i premijerke Ane Brnabić sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD-a za dijalog Srbije i Kosova Ričardom Grenelom i izvršni direktorom DFC-a. Otvaranje kancelarije deo je sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Tanjug

Reklama

Trending

Danilo Ikodinović: Potresao sam se izbacivanjem Lalovića iz stana, da li...

0
Proslavljeni srpski vaterpolista i predsednik Odbora Narodne stranke za sport Danilo Ikodinović prokomentarisao je danas na svom tviter profilu dogadjaj koje se dogodio prilikom...
- Reklamni prostor -