16.3 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Vučić i Erdogan razgovarali o infrastrukturnim projektima

Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, su u Istanbulu razgovarali o infrastrukturnim projektima turskih kompanija u Srbiji, bilateralnim odnosima u drugim temama.

“Turska je jedna od sedam ili osam najvećih svetskih sila. Kada razgovarate s predsednikom Turske, koga smatram prijateljem Srbije, onda uvek gledate na koji način da pozicionirate Srbiju. Erdogan je pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Jedna od tema sastanka bili su infrastrukturni projekti, a Vučić istakao da su “došli i predstavnici kompanija koje rade na autoputu Kuzmin-Sremska Rača i koje rade projektnu dokumentaciju za autoput  “Karađorđe”.

Dodao je da je su razgovarali i o autoputu Novi Pazar-Tutin koji bi trebalo da bude gotov za oko godinu dana. “To je veoma važan put, tu smo mnogo ljudi izgubili u saobraćajnim nerećama”, rekao je Vučić.

U Vojvodini će, rekao je Vučić, biti napravljena industrijska zona, koja će biti sedište “mnogih turskih kompanija”, te bi “Srbija postala njihova domicilna zemlja”.

“Verujem da ćemo imati ozbiljniju saradnju i u drugim sferama društvenog života od poljoprivrede, do odbrambene industrije”, naveo je predsednik.

Rekao je da je s Erdoganom razgovarao i o odnosima na Balkanu, “kako da se očuvaju mir i stabilnost”.

“Razgovarali smo i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama. Tražio sam razumevanje za srpsku poziciju. Znate da ne mislimo o svim pitanjima isto”, dodao je Vučić i najavio nove bilateralne sastanke u Beogradu, kao i trilateralni sastanak s Bosnom i Hercegovinom, u Sarajevu.

Vučić je prethodno na svom Instagram nalogu objavio slike sa radnog ručka. On je ranije izjavio da je veoma važno za Srbiju da ima odličnu komunikaciju sa Turskom koja je, kako je naveo, jedna od najznačajnijih sila u svetu.

“Važno je da stvari rešavamo dijalogom, a turski predsednik Erdogan je uvek želo srpsku stranu da sasluša”, naglasio je Vučić uoči sastanka sa Erdoganom.

Izvor:N1

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Reklama

Trending

Brnabić: Stefanović novi heroj opozicije, a nazivali ga „Slinom“

0
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je novi heroj opozicije potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojšta Stefanović, kojeg su do skora...
- Reklamni prostor -