16.3 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Poruka sa sastanka dela opozicije kod Tadića – potreban i dogovor o nenapadanju

Na inicijativu predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića održan je sastanak predstavnika opozicije. Tadić kaže da je jedan od zaključaka da se uspostavi sistem da se opozicija ne bi međusobno napadala kada protiv sebe ima protivnika koji je više nego opasan. Predstavnici opozicije takodje su razgovarali i o tome da li na narednim izborima treba nastupati u jednoj ili više kolona.
Priča o ujedinjenju opozicije stara je koliko i vladavina naprednjaka. Da li bi Boris Tadić mogao da uspe tamo gde drugi nisu? Bivši predsednik Srbije pozvao je opoziciju da razgovaraju o pravljenju strategije za naredne izbora. Jedan od Tadićevih predloga je i da opozicja treba da nastupi u više kolona.
“Čitava suština jeste u tome da se napravi model u kome nema medjusobnih napadanja, u kome su naše pretenzija za birače tako postavljene da nismo sukobljeni nego da saradjujemo jedni sa drugima i da te glasove sabiramo da u konačnici imamo jedan glas više, makar jedan glas više od Vučićevog koalicionog sistema”, kazao je Tadić.
“U tome moramo biti jedinstveni bez ikakovog flerta ili kompromisa i namigivanje prema vlašću. A to kako će sve složiti tehnički, to će zavise od mnogo stvari… od istraživanja javnog mnjenja, od trenutne političke situacije od šansi da pojedni pređu cenzus, kako će se to na kraju složiti, da li će na kraju biti jedna kolona, za koju se ja zalažem, i mislim moje kolege iz udružene opozicije”, rekao je Vukadinović.
U Inicijativi Ne davimo Beograd kažu da se uvek odazovu pozivima na razgovor i dodaju da su oni i ranije govorili da je više kolona bolje rešenje.
“Moramo ponuditi više kolona, moramo ljudima ponuditi izbor, moramo izvući što veći broj ljudi na glasanje, jer je ovo jako bitan trenutak ukoliko planiramo da živimo u gradovima u kojim se dostojanstavno živi”, kazao je Radomir Lazović.
Pozivu se nije odazvao pokret Dveri, veruju da forma sastanka nije bila odgovarajuća, a za njih nije prihvatljivi ni onaj koji poziv šalje – Boris Tadić.
“Prosto neko ko je bio vodeća licnost bivšeg rezima nije zgodan za moderatora i predvodnika opozicije”, smatra lider Dveri Boško Obradović.
Tadić odbacuje primedbe da želi sa se stavi na čelo opozicije.
“Niti sam koordinator, niti samo moderator, niti lider opozicije, niti mi je to pretenzija, samo sam pozvao sve ove ljude da u tehničkom smislu, da svi kažu svoju reč”, uverava Tadić.
Sastanku su se odazvali i predstavnici Nove stranke, predsednik Demokratske stranke Srbije, Pokreta Slobodnih građana, Dosta je bilo, odbornička grupe Srce grada.
Pokret “Jedan od pet miliona” saopštio je da njihovi predstavnici nisu mogli da prisustvuju sastanku opozicije jer nisu, kako im je rečeno, “na spisku”.
Naredni sastanak dogovoren je za iduću nedelju.
Izvor: N1

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -