16.3 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Jeremić: Srpska diplomatija je ponižena

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je srpska diplomatija „ponižena“ odustajanjem vrha vlasti od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića, nakon što je Podgorica proterala srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

„Odluku o odustajanju od proterivanja crnogorskog ambasadora doneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je time teško ponizio srpsku diplomatiju i novog ministra spoljnih poslova Nikolu Selakovića na samom početku njegovog mandata, ali i još jednom pokazao da u Srbiji ne postoje institucije, već da je važna samo volja faraona“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да је реципроцитет у ускраћивању гостопримства била мера која је морала бити предузета по свим дипломатским узусима и потез који би свака држава учинила у сличној ситуацији, као и да Србија њеним повлачењем није ништа добила на међународној сцени.

Тиме што је похвалио потез Србије и апеловао на Црну Гору да учини исто, комесар ЕУ за суседску политику Оливер Вархељи само је показао шта мисли о нама – да смо банана државе. Да је било којој европској земљи предложио нешто слично, био би смењен са места комесара у року од недељу дана“, рекао је Јеремић.

Jeremić je, povodom izostanka dogovora Narodne stranke i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o formiranju zajedničke odborničke grupe u Skupštini Beograda, rekao da je „do razlaza došlo po vrednosnim pitanjima“.

„Mi smo, i posle neprijatnog iskustva pokušaja preletanja Nikole Jovanovića iz Narodne stranke u SSP, pružili Đilasu ruku saradnje i ponudili formiranje zajedničke odborničke grupe, ali smo insistirali da se na papir stave principi kojima se garantuje da u budućnosti neće biti zloupotreba, otimanja odbornika i podrivanja partnerskih organizacija, pošto je toga u Savezu za Srbiju bilo“, naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da ti principi očigledno nisu bili prihvatljivi za Đilasa i da su oni odlučili da formiraju sopstvenu odborničku grupu SSP.

„Hteli smo da sprečimo neki ponovni pokušaj preletanja, poput onog Nikole Jovanovića u SSP, koji je privremeno suspendovan zbog njegovog rasističkog ispada i protivljenja Marinike Tepić da pređe preko toga“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se Narodna stranka zalaže za saradnju opozicionih stranaka u ostvarivanju boljih izbornih uslova, ali da u toj saradnji nema mesta za one koji su izašli na izbore 21. juna.

„U tom procesu otvoreni smo za saradnju sa SSP i drugima koji su bojkotovali lažne izbore, ali ne i sa Zavetnicima, PSG, Levijatanom, DSS i njima sličnim. Oni koji su učestvovali na Vučićevim izborima su pokazali da su im i tada uslovi bili dovoljno dobri. Na njihovu žalost, nisu uspeli da pređu cenzus, a da jesu, bili bi danas kao Aleksandar Šapić i Gordana Čomić“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom najava dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, rekao da se taj dijalog mora odvijati uz posredovanje Evropske unije.

„Dok ne bude Evropljana, neće biti ni dijaloga. Verujem da će oni uskoro doći u Beograd“, zaključio je Jeremić.

Izvor:Narodna stranka

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -