4 C
Belgrade
28. 02. 2021.

Ivica Dačić izabran za predsednika Skupštine Srbije

Народни посланици су изабрали Ивицу Дачића за новог председника Скупштине Србије. Од 226 посланика који су гласали, за избор Дачића гласало је 225, док је један посланик био против. Нови председник Скупштине је поручио да само уједињена Србија може да одговори изазовима.
На чело Скупштине Србије дошао је Ивица Дачић. Од 226 посланика који су гласали, за избор Дачића гласало је 225, док је један посланик био против.

За избор Дачића гласали су посланици Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије, СПАС-а, Странке правде и помирења, Савез војвођанских Мађара.

Против се изјаснио самостални посланик Владан Глишић, док посланици листе “Уједињена долина – СДА”, који су раније данас најавили да неће подржати лидера социјалиста, нису присуствовали гласању.

Избор председника парламента је обављен јавним гласањем, односно појединачном прозивком посланика.

Након избора Дачића, посланици би требало да се изјасне и о потпредседницима, именовању генералног секретара и радним телима.

Дачић је био једини кандидат за председника Скупштине Србије.

“Само уједињена Србија може да одговори изазовима”
Дачић је у првом обраћању поручио да је за њега избор за председника парламента част. Подсетио је да је у Скупштину Србије први пут ушао 1992. године и да се сада вратио кући.

Захвалио је свима који су подржали његов избор на високу дужност, као и председнику Србије и СНС-а Александру Вучићу зато што га је предложио да буде председник парламента.

Оценио је да само уједињена Србија може да одговори изазовима.

Наводећи да је био председник Владе Србије, заменик председника владе, министар унутрашњих послова, министар спољних послова, Дачић је приметио да је функција председника скупштине највећа коју је до сада обављао.

Ивица Дачић, који је и председник Социјалистичке партије Србије, обављао је до данас функције потпредседника Владе и министра спољних послова.

Раније данас, са мандарком Аном Брнабић обавио је примопредају дужности, које ће она обављати до избора новог шефа дипломатије.

Izvor: RTS

Reklama

Trending

Završeno zasedanje Kriznog štaba, dr Kon: “U petak ćemo doneti odluku...

0
Krizni štab za borbu protiv korona virusa na današnjem zasedanju nije predložio nikakve nove mera, već je odlučeno da se ovo vladino telo ponovo...
- Reklamni prostor -