12.9 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Doktor Rade Panić tužio Aleksandra Vučića

Doktor Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta podneo je danas privatnu tužbu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog uvrede i povrede časti. S obzirom na to da je predsednik uvrede izneo, kako se navodi u tužbi, na javnom servisu Srbije, njome je obuhvaćen i RTS.
Gostujući na RTS 2. jula 2020. Vučić je za Panića rekao da “on nije predsednik nikakvog sindikata zdravstvenih radnika, nego jednog od najmanjih sindikata i to čovek koji najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovara i najgore laži je izgovorio. On je rekao da rade 3 respiratora, a kako rade svih 10? Ja vas pitam što ste izmišljali sve to?”, izjavio je tada Vučić, na šta je Panić reagovao demantijem koji nikada nije objavljen.
“Povodom ovih uvredljivih i neistinitih izjava, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, podneo je odgovor RTS. Dr Rade Panić, tužilac u ovoj parnici, jeste predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (dalje: SLFS). SLFS nije ‘nikakav’ niti ‘najmanji sindikat’, kako ga je uvredljivo okarakterisao tuženi. To je strukovni sindikat zaposlenih u delatnosti od opšteg društvenog značaja, osnovan 1992. godine”, navodi se u tužbi protiv Vučića, u kojoj se ističe da RTS nikada nije objavio demanti, zbog čega građani nisu mogli da čuju istinu.
“Nedvosmisleno identifikujući tužioca, dr Radeta Panića, tuženi Vučić izneo je niz uvreda na račun tužioca, tako što je je izjavio da je on ‘čovek koji najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovara i najgore laži je izgovorio’. Tužilac nikad i nigde ni javno ni privatno nije izgovorio ‘najstrašnije gadosti’ o Republici Srbiji, niti ikakve ‘gadosti’ uopšte. Takođe, tužilac nikad i nigde, ni javno ni privatno, nije izgovorio ‘najgore laži’, niti ikakve laži o Republici Srbiji”, stoji u tužbi koja je danas predate Višem sudu u Beogradu.
Vučiću ovo svakako nije bilo jedini pominjanje Panića, kog je opet javno prozvao i targetirao kao “rušitelja Srbije”, što je takođe predmet tužbe. Naime, nakon što je Panić početkom decembra u potresnom gostojavnju na televiziji N1, na koju se isključio nakon veoma teškog dežurstva u kovid ambulanti, izjavio da je “zdravstveni sistem u Srbiji zvanično pukao”, predsednik ga je javno nazvao “lažovom”. Vučić je tada dodao da bi Paniću “brutalno” odgovorio, samo da nije predsednik.
“U svim svojim javnim nastupima tužilac (Panić) je govorio isključivo o nedostacima zdravstvenog sistema, o nedoslednostima zdravstvene politike, o nedostatku medicinskih sredstava i o položaju medicinskih radnika. Ne može se zdravstveni sistem, zdravstvena politika, medicinska sredstva, niti položaj medicinskih radnika identifikovati sa Republikom Srbijom. Ne može se ni tuženi Vučić identifikovati sa Republikom Srbijom, jer on je samo jedan od njenih predsednika – aktuelni predsednik. Budući da je izjava o ‘najstražnijim gadostima’ i ‘najgorim lažima’, neodređena, a uvredljiva za tužioca, ona predstavlja vrednosni sud (zaključak) tuženog Vučića, sam po sebi uvredljiv, diskriminirajući i govor mržnje. Na takav govor niko nema pravo, na izricanje uvredljivih tvrdnji niko nema pravo. Naročito ga nema predsednik Republike prema građaninu te Republike. Karakterišući tužioca kao promotera ‘najvećih gadosti’ i ‘najgorih laži’ prema svojoj zemlji, tuženi Vučić vređa njegovo ljudsko dostojanstvo prikazujući ga kao nemoralnu, gadostima i lažima sklonu ličnost. Time je javno povredio ugled i čast tužioca”, pojašnjava se u tužbi, uz napmenu koliko je targetiranje koje dolazi od predsednika lično opasno.
“Tužilac u svojoj lokalnoj sredini, kao i na području cele zemlje, naročito kod nedovoljno obaveštenih ljudi nailazi na podozrenje i nepoverenje. Izjave koje potiču od nekog ko je predsednik Republike i koje su raširene putem javnog servisa RTS i kao i agencije Tanjug dospele su do velikog broja ljudi. Kao lekar koji je na prvoj liniji borbe protiv kovida, on je označen kao neko ko ruši državu i njen zdravstveni sistem, koji govori ‘najstrašnije gadosti’ i ‘najgore laži’ o svojoj zemlji. Stav prosečnog čoveka prema takvim rečima koje izgovori predsednik Republike, jeste netrpeljivost, omalovažavanje i nepoverenje prema tužiocu kao čoveku i kao lekaru”.
Zbog svega navedenog, Panićevi advokati traže od suda da “prvotuženi Aleksandar Vučić iz Beograda, drugotužena Javna medijska ustanova Radio televizija Srbije da solidarno u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude isplati 200.000 dinara tužiocu na ime naknade štete zbog pretrpljenih psihičnih bolova zbog povrede prava ličnosti, izazvanih uvredama tužioca”. Pored toga, Panić zahteva da se predsedniku Srbije “zabrani da nastavi sa “uvredama i omalovažavanjima”, ali i da “bez odlaganja i komentara objave pročitaju pravnosnažnu presudu u emisiji u nekoj od informativnih emisija koje se emituju na programu RTS 1”.
Izvor:Nova.rs

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -