8.7 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Aleksić: Narodna stranka drži reč, a Đilas je promenio stav

Verovatno prvi put u istoriji, možemo reći da skupština suštinski ne postoji, jer se ono što se tamo događa više ne razlikuje od „Zadruge“ i „Parova“, uz besomučnu propagandu režima i ljaganje svakog ko ne podržava aktuelnu vlast.
Ovo u intervjuu za „Blic“ kaže Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, i tvrdi da se uprkos takvoj situaciji u parlamentu, „sada vidi da je bojkot bio ispravna odluka“.
Ali, da je SzS osvojio 10 odsto, vi biste danas bili u skupštinskim klupama, imali biste značajno vreme u televizijskim prenosima da pokažete kakvi ste vi…
Naš cilj je promena sistema i vlasti koja osam godina brutalno laže građane i razara Srbiju. Alternativa tome je bila da sednemo u poslaničke fotelje i učestvujemo u rijalitiju koji su napravili od najvišeg zakonodavnog tela u državi.
Ni sa partnerima u Udruženoj opoziciji Srbije ne cvetaju ruže. UOPS je nedavno usvojio odluku da ta koalicija treba da izađe sa svojom platformom za dijalog oko izbornih uslova. Zanimljivo je da je za taj predlog glasala Narodna stranka, ali ne SSP i DS. Šta znači taj zaključak i da li je bilo svađe?
Cilj osnivanja UOPS-a bila je borba za bolje izborne uslove. UOPS nije usvojio nikakvu odluku, jer se odluke donose konsezusom. Nije bilo svađe, ali su SSP, DS i Pokret za preokret tražili da u izradu dokumenta o izbornim uslovima uključimo i neke stranke koje su pogazile reč datu građanima Srbije i izašle na izbore. Time su direktno doveli u pitanje postojanje UOPS-a, jer je on upravo i formiran da bi se razdvojilo žito od kukolja.
Insistirate da nema saradnje ni sa kim ko je prekršio odluku o izlasku na izbore. Da li postoji šansa da pod nekim uslovima promenite odluku?
Narodna stranka smatra da se ne možemo za slobodne izbore boriti sa onima kojima je Aleksandar Vučić skupljao potpise i kojima su uslovi bili dovoljno dobri i 21. juna. Nema nikakve garancije da oni koji su jednom slagali građane i partnere iz opozicije neće to ponoviti, i sa takvima se ne možemo boriti protiv ovakvog režima.
Zašto ste toliko isključivi?
Nismo isključivi, nego držimo reč koju smo dali građanima Srbije i partnerima iz UOPS-a prilikom osnivanja te organizacije. Uostalom, do pre nekoliko meseci isto su govorili i Dragan Đilas i još neki opozicioni političari. Pitanje je za njih zašto su promenili stav. Svi smo podneli žrtve zbog bojkota i podsećam da je potpredsednik DS Saša Paunović isključen iz te stranke jer je izašao na izbore, a DS sada sarađuje sa PSG, koji je takođe izašao na izbore.
Šta će se dogoditi ukoliko Stranka slobode i pravde napravi dogovor sa PSG ili SDS?
Očigledno je da su se već dogovorili i da tako ruše UOPS. Na Đilasu je odluka da li će se opozicija razjediniti i da li će UOPS preživeti, kao i da li će za partnere u borbi protiv režima izabrati nas ili PSG, Nenada Čanka, DSS i slične.
Postoji mišljenje da je lider vaše stranke Vuk Jeremić taj koji ruši jedinstvo opozicije. Kako to komentarišete?
Jeremić je poslednji koji bi rušio jedinstvo opozicije, jer se Narodna stranka od svog osnivanja zalaže za jedinstven opozicioni front. Opozicija se prvi put ujedinila 2018. godine, kada je Narodna stranka podržala Đilasa kao kandidata PSG-a za gradonačelnika Beograda. Spremni smo na saradnju sa svima koji su bojkotovali lažne izbore i koji su dokazali da drže datu reč, i pored toga što je Đilas pokušao da nanese udarac ispod pojasa Narodnoj stranci preko Nikole Jovanovića.
Koji to uslovi treba da budu ispunjeni da biste vi u Narodnoj stranci rekli: ”Da, izlazimo na izbore”?
Pre svega, uslovi su oslobađanje medija i slobodan i demokratski predizborni i izborni proces, a izlazak na izbore će pre svega zavisiti od toga da li ćemo o tome postići dogovor u dijalogu sa vlastima uz posredovanje EU.
Ko bi po vama bio najbolje rešenje za predsedničkog kandidata? I da li je bolje da Vučić ima jednog ili više protivkandidata?
Postoji više kandidata koji bi mogli da se suprotstave Vučiću, ali je besmisleno sada govoriti o tome, jer bi ovakva tabloidna mašinerija režima čak i od Novaka Đokovića za nekoliko meseci napravila domaćeg izdajnika i stranog plaćenika. Narodna stranka smatra da bi opozicija na predsedničkim izborima trebalo da ima jednog kandidata.
Kako komentarišete mere Vlade u vezi sa epidemijom korone?
Stanje u Srbiji najbolje odslikava potpuni raspad sistema tokom borbe protiv epidemije virusa korona. Od Kriznog štaba je napravljeno političko telo koje čine podobni lekari, a vlast je umesto da se bori za zdravlje i živote građana, u stalnoj borbi za politički rejting. Građani su sa pravom potpuno izgubili poverenje u sve što im se saopštava u vezi sa kovidom-19, što i nije čudno, jer su ih početkom godine ubeđivali da je to najsmešniji virus i da idu u šoping u Italiju, pa da će nam groblja biti mala koliko će biti mrtvih, pa da smo pred izbore pobedili koronu, da bismo u poslednjih nekoliko meseci doživeli katastrofu. Za sve to vreme, vlast umesto da snosi posledice zbog svoje nesposobnosti, odgovornost prebacuje na građane Srbije i opoziciju.

(Blic)

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -