8.7 C
Belgrade
11. 04. 2021.

Kon: Ostanak u Kriznom štabu patriotska obaveza, tražili smo restriktivnije mere

“Dolaze novogodišnji praznici. čak i ako uspemo sa ovim merama da malo to smirimo, sa ponašanjem kao da se ništa ne dešava, imaćemo eksploziju posle Nove godine”, rekao je za N1 epidemiolog Predrag Kon.

U nedeljama kada je u bolnicama duplo više kovid pacijenata nego u prethodnim talasima, četiri do pet puta više preminulih i inficiranih na dnevnom nivou, nameće se pitanje gde se grešilo.

“Nije tu pitanje greške, ovde je odlučeno da se ne sprovodi maksimalno zatvaranje. Odlučeno je tako. Da je odlučeno da bude maksimalnog zatvaranja, onda svakako da ne bi bilo ovako velikih brojeva, a istovremeno bi stao život”, kaže Kon.

N1: Je l trebalo da bude odlučeno da bude maksimalnog zatvaranja?

Kon: Pa, to nije na meni da procenjujem.

Ali jeste da upozorava i da vrši pritisak na političare. Zato, kaže Kon, ostaje u štabu, iako za mere koje medicinski deo kriznog štaba preporučio, politički često nema sluha.

“Ostanak u Kriznom štabu je nešto što je danas obaveza. Patriotska obaveza”, smatra Kon.

N1: Bez obzira što politički deo Kriznog štaba nema sluha za ono što medicinski preporučuje?

Kon: Bez obzira. to je moj stav, ali nije samo moj.

N1: Šta je onda svrha?

Kon: Kako šta je svrha. sve vreme ste tu kao savest i kao pritisak na politički deo Kriznog štaba.

N1: Iako taj pritisak nije dovoljno jak?

Kon: Pa šta. Ali se dešava, ipak, sa zakašnjenjem.

Sa zakašnjenjem donete su mere. One koje su mogle da spreče scenario u kom se u svakoj bolnici traži krevet više. U kom građani na hladnoći čekaju u redovima ispred kovid ambulanti. Neizvesnost od testiranja, jer možda simptomi nisu dovoljno jaki.

“Tražili smo mnogo restriknivnije mere. Pa je jednostavno rečeno da je to protivustavno. I sada imamo samo ove mere koje su na snazi. Nije naš najveći problem ono što se desilo, nego ono što će doći. Mi moramo gledati unapred. Dolaze novogodišnji praznici. Čak i ako uspemo sa ovim merama da malo to smirimo, sa ponašanjem kao da se ništa ne dešava, imaćemo eksploziju posle Nove godine”, upozorava epidemiolog.

Ispada da je Krizni štab ujedinio i one na suprotnim političkim stranama. Te tako kritike ne dolaze samo od opozicije i kolega lekara, koji se ne libe da puste glas, sada kritika dolazi od članova vladajuće stranke, direktno iz poslaničke klupe, a poslednja i sa televizije sa nacionalnom pokrivenošću.

“Ja sam uzeo nekoliko izjava gospodina Kona, kog inače uvažavam, on je vrhunski naš lekar. Ali pazite, 26. januara 2020. rizik za Srbiju mali, koronavirus se ne prenosi ubrzo. 26. februara 2020. isto njegova izjava, koronavirus je bolest sa kojom možemo da se nosimo, običan grip je opasniji od koronavirusa. 14. mart 2020, ako škole budu zatvorene dve nedelje podnosim ostavku.
Sad zašto ovo sve govorim, zato što smo mi ovde ustanovili da je jedina mera uzmi i zatvori sve”, rekao je poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Izvinjenje doktoru Konu i Kriznom štabu predsednik Srbije uputio na Tviteru još dok je trajala emisija u kojoj je SNS poslanik imao svoje izlaganje. Iako je ta reakcija munjevito promenila retoriku jednog čoveka, i građani i Krizni štab, i dalje su na vetrometini.

Izvor:N1

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -