16.3 C
Belgrade
10. 04. 2021.

Kim Džong Un dodelio veća ovlašćenja svojoj sestri

Lider Severne Koreje Kim Džong Un dodelio je više ovlašćenja svojim saradnicima, uključujući i svoju sestru Kim Jo-džong, tvrdi južnokorejska obaveštajna služba.

Kim je i dalje zadržao “apsolutnu vlast”, ali je da bi smanjio nivo sopstvenog stresa, neke nadležnosti prebacio drugima, dodaje Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje.

No, kako navodi BBC, seulska obaveštajna služba je u prošlosti umela da pogreši kada se radi o njenom severnom susedu.

Ove tvrdnje su iznete na današnjoj zatvorenoj sednici skupštine Južne Koreje, nakon čega su poslanici o tome razgovarali sa novinarima.

Kako su naveli, Kimova sestra će od sada, između ostalog, imati nadležnosti nad politikom prema SAD i Južnoj Koreji, i “de facto je lider broj dva”, mada njen brat “nije izabrao naslednika”.

No, neki analitičari su veoma skeptični prema ovim informacijama, imajući u vidu, prema sajtu NKNews, da se ovog meseca nije pojavila na dva važna sastanka, što je kod nekih podgrejalo sumnje da je zapravo sklonjena.

Ko je Kim Jo-džong?

Na prvom mestu, ona je mlađa sestra Kim Džong Una, i jedina od njegovih najbližih rođaka koju smatraju bitnim i moćnim saradnikom severnokorejskog lidera.

Rođena 1987, četiri godine je mlađa od Kima. Oboje su zajedno živeli i studirali u Bernu u Švajcarskoj.

Pažnju međunarodne javnosti je prvi put zadobila 2018, kao prva članica Kimove dinastije koja je posetila Južnu Koreju. Bila je deo delegacije Zimskih olimpijskih igara, koje su zajednički organizovale obe Koreje.

Takođe je sa bratom organizovala međunarodne samite, uključujući i one sa južnokorejskim predsednikom Mun Dže-inom, kineskim Si Đinpingom i američkim Donaldom Trampom.

(N1)

 

photo printscreen youtube

Reklama

Trending

Ivan Milanović: Pandemija straha

0
Ako pogledate većinu medija u Srbiji, tu možete uočiti da se konstantno seje strah. Konstantne najave katastrofe, užasa, pucanja. To su standarni mehanizmi, već odavno...
- Reklamni prostor -